ГолосUA
16:05 17/01/2010

Міжнародні спостерігачі від ЄС та СНД не помітили суттєвих порушень під час виборів — МЗС

17 січня 2010 року відбулися зустрічі Міністра закордонних справ України Петра Порошенка з керівником Місії спостереження Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць СНД, першим заступником Голови Ради Федерації Росії Олександром Торшиним та Главою місії спостерігачів Європейського парламенту на виборах Президента України, керівником Делегації Європейського Парламенту у зв’язках з Україною Комітету парламентського співробітництва „Україна-ЄС” Павелом Ковалем.

Про це повідомили у прес-службі МЗС.

Під час зустрічі з керівником Місії спостереження МПА СНД О.П.Торшиним Глава зовнішньополітичного відомства України відзначив важливість широкої участі спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій, що сприяє донесенню „з перших вуст” до світової спільноти об’єктивної та неупередженої інформації відносно президентських виборів в Україні.

У свою чергу, О.П.Торшин поінформував про те, що наразі у міжнародних спостерігачів від МПА СНД, до складу якої входять понад 70 представників з 8-ми держав – учасниць Співдружності, в цілому відсутні зауваження щодо організації виборчого процесу в Україні.

За словами О.П.Торшина, „спостерігачі місії відвідали понад 130 виборчих дільниць у 17-ти областях України, а також Автономній Республіці Крим і містах Київ та Севастополь. Всі дільниці відкрилися вчасно. Загалом панує доброзичлива та толерантна атмосфера” – відзначив він.

Керівник місії спостерігачів від МПА СНД наголосив також на високому рівні взаємодії та координації, який склався між місією та МЗС і Центральною виборчою комісією України.  

Сторони домовилися підтримувати постійні контакти та висловилися за подальшу конструктивну взаємодію.

Під час зустрічі з Главою Делегації Європейського парламенту у Комітеті Україна-ЄС з міжпарламентського співробітництва Павелом Ковалем також у центрі уваги перебувало питання ходу виборів Президента України. Керівник Місії Європарламенту відзначив високий рівень підготовки України до виборчого процесу, а також зазначив, що серйозних порушень, які виплинули б на результати першого туру виборів, не зафіксовано. Разом з тим, висловив переконання, що Україна, як демократична держава, дотримуватиметься і надалі високих демократичних стандартів і у черговий раз доведе вільний і справедливий характер виборів Президента Держави.

Високопосадовці обговорили питання перспектив співробітництва між Україною та ЄС на міжпарламентському рівні, завершення підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.  

Глава зовнішньополітичного відомства України також порушив чи не найбільш актуальне на сьогодні питання, яке хвилює українську громадськість — полегшення візових процедур для громадян України та перспектив запровадження безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом. Досягнуто домовленості активізувати зусилля на всіх рівнях, у т.ч. на міжпарламентському, з метою віднайти оптимальні шляхи його вирішення.

Під час проведених зустрічей Міністр П.Порошенко наголосив, що МЗС України постійно сприятиме міжнародним спостерігачам у здійсненні ними своїх повноважень на виборах Президента України.

 

Читайте также по теме