ГолосUA
09:42 23/09/2008

Міжнародний суд ООН розсудить Україну і Румунію на початку 2009

У Міністерстві закордонних справ розраховують, що Міжнародний суд ООН вже на початку 2009 року вирішить спірне питання між Україною та Румунією про делімітацію континентального шельфа та виняткових економічних зон між двома країнами. Про це заявив сьогодні журналістам Уповноважений України в Міжнародному суді ООН з питань делімітації морських просторів у Чорному морі Володимир Василенко.

"Мій прогноз в тому, що це рішення може бути прийняте десь на початку року — січень-лютий" — сказав він.

Чиновник також звернув увагу на те, що за допомогою засобів масової інформації у людей склалося хибне враження, що Міжнародний суд вирішує питання острова Зміїний. "Суд не вирішує питання острова, суд розглядає справу про делімітацію континентального шельфа та виняткових економічних зон між Україною та Румунією у Чорному морі", — підкреслив він.

Володимир Василенко нагадав, що слухання у Міжнародному суді проводились з 2 до 19 вересня цього року. "Відбувся обмін аргументами, мені здається, що аргументи України були більш переконливими, більш солідними", — зазначив він. 

За словами дипломата, територіальні запити України обґрунтовані значно краще, ніж румунські. Зокрема, він зазначив, що під час вирішення таких питань враховується надзвичайно важливий фактор – довжина узбережжя кожної з країн. А довжина узбережжя України складає 1058 км, тоді як Румунії — тільки 258 км.

Таким чином, якщо міжнародний суд задовольнить запит України, то їй відійде акваторія площею у 53300 км. кв., а Румунії – 21900 км. кв.

«За різними підрахунками, Україна повинна отримати вдвічі або ж втричі більшу територію шельфа, ніж Румунія», — зазначив дипломат.

Він назвав намагання Румунії зменшити довжину узбережжя України на 530 км – штучними, як і її спроби довести, що Зміїний це не острів, а скеля.

Володимир Василенко нагадав, що ця невирішена проблема дісталася Україні у спадок від Радянського Союзу. />  

Читайте также по теме