ГолосUA
08:37 08/11/2010

Мобільні оператори стягують борги з абонентів за допомогою колекторів

 

size="3">Кабельні та мобільні оператори почали залучати колекторів до процесу стягнення боргів зі своїх абонентів. При цьому колектори використовують стандартні методи роботи — розсилку SMS і дзвінки боржникам з інформацією про необхідність погасити заборгованість.

 

size="3">Практику залучення колекторів активно використовує телекомунікаційна компанія «Воля». «Називати компанії-колектори без їхньої згоди ми не маємо права за умовами контрактів, але їх декілька», — повідомили у прес-службі «Волі». Як стало відомо, борги з абонентів «Волі» вибивають як мінімум три фірми — «Вердикт», Сredit Collection Group і «Укрфінанси».

 

size="3">При цьому у компанії підкреслюють, що колектори починають роботу з боржником вже в крайньому випадку. «Непогашення заборгованості протягом більш, ніж трьох місяців з моменту її виникнення, незалежно від розмірів боргу, є підставою для того, щоб серйозно засумніватися у намірі оплатити спожиту послугу», — сказала Аліна Сігда — керівник
face="Times New Roman, serif">PR-
face="Times New Roman, serif">відділу
face="Times New Roman, serif"> «Вол
face="Times New Roman, serif">і
face="Times New Roman, serif">».

 

size="3">Шляхом залучення «збирачів боргів» пішов і «Київстар». «Компанія працює з двома колекторськими компаніями. Умови їхньої роботи жорстко регламентуються угодою. Без повідомлення «Київстару» колектори не можуть здійснювати жодних дій», — пояснила начальник прес-служби «Київстару» Юлія Шиліна.

 

size="3">У компанії підкреслюють, що колектори залучаються до роботи з тими боржниками, які однозначно класифікуються як ті, що свідомо оминають сплату отриманих послуг.

 

size="3">Як зазначила Юлія Шиліна, на ринку зв'язку найбільший відсоток справ, які передано колекторам, це шахрайські операції з мобільним зв'язком. На другому місці — юридичні особи.

 

size="3">У телекомунікаційних компаніях стверджують, що мають усі правові підстави передавати контактну інформацію про клієнтів третім особам, зокрема колекторам, оскільки це передбачено законом про телекомунікації, а також правилами надання послуг, які підписують абоненти при укладенні договору з компанією.

 

size="3">«Законодавство не забороняє залучення колекторів до роботи з абонентами. Очевидно, що економічно це виправдано, оскільки блокування послуги для боржника зовсім не означає, що він автоматично погасить заборгованість. У деяких випадках використовується і принцип хард-колекшн, коли колектори виїжджають на місце і проводять профілактичні бесіди з абонентами. Але масово використовувати такий підхід неефективно», — розповів юрист Олексій Дідковський.

 

size="3">За матеріалами: Дело

 

size="3"> 

Читайте также по теме