ГолосUA
15:34 01/01/2010

Мобільні оператори від завтра відправлятимуть смс-повідомлення власникам «сірих» телефонів

Оператори мобільного зв’язку з 2 січня 2010 р. повинні розпочати відправлення смс-повідомлень абонентам, які використовують мобільні термінали, що знаходяться в "сірих" списках за інформацією, отриманою від Українського державного центру радіочастот (УДЦР). Про це повідомляє сектор взаємодії зі ЗМІ та зв’язків з громадськістю Національної комісії із регулювання зв’язку (НКРЗ) за результатами вчорашнього засідання Комісії.

У зв’язку зі значним збільшенням обсягів "сірих" списків на власних мережах операторів мобільного зв’язку, НКРЗ зобов’язала операторів до 15 січня 2010 року проаналізувати ситуацію та направити до НКРЗ та УДЦР пропозиції стосовно приведення актуальної бази користувачів послуг у відповідність до реальних списків кодів ІМЕІ в узагальненій базі УДЦР.

Нагадаємо, начальник УДЦР Павло Слободанюк повідомляв, що мобільні телефони, які потрапили до "чорного списку", можуть бути відключені з 16 лютого 2010 р. За його словами, буде відключатися сам апарат, а sim-картка залишиться діючою.

Як повідомлялося, НКРЗ 25 березня ц.р. створила єдиний реєстр легально ввезених телефонів для протидії постачання нелегальних і не призначених для ввезення в Україну мобільних телефонів. НКРЗ заборонила 5 лютого 2009 р. продаж мобільних телефонів, IMEI-коди яких відсутні в узагальненій базі даних УДЦР. /> УДЦР завершив 20 жовтня 2009 р. формування узагальненої бази ІМЕІ-кодів мобільних телефонів. У "білий" список бази даних було внесено 79, 147956 млн кодів ІМЕІ.

Оператори зв’язку стверджували, що їм нескладно подати в термін базу абонентських кодів, але заявлені строки останнього етапу (впровадження системи моніторингу IMEI-кодів) нездійсненні.

НКРЗ і мобільні оператори домовились про перенесення термінів впровадження системи перевірки IMEI-кодів. "Астеліт" і "Українські радіосистеми" (УРС; TM Beeline) заявляли, що готові до реалізації проекту до кінця цього року, а МТС і "Київстар" — "не раніше початку, а то й середини наступного".

IMEI (International Mobile Equipment Identifier) — число, що складається з 15 цифр, являє собою унікальний номер кожного мобільного телефону стандарту GSM. Встановлюється на заводі при виготовленні і служить для точної і повної ідентифікації пристрою в мережі GSM.

 

Читайте также по теме