ГолосUA
15:18 22/01/2011

Молебнем на славу українцям відсвяткували День Соборності у Польщі

Молебнем на славу Української держави та її народу у храмі святого Іоанна та покладанням вінків до могил воїнів УНР на Вольському кладовищі у Варшаві відзначено День Соборності України.

В урочистому заході взяли участь дипломати Посольства України в Польщі на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом України в РП Маркіяном Мальським, діячі української громади Польщі, зокрема нинішній та колишній голови Об’єднання українців Польщі (OУП) Петро Тима і Юрій Рейт, представники ЗМІ. Участь у покладанні вінків до могил воїнів УНР взяли також війсьвослужбовці почесної варти Війська польського.

Посол України в РП М. Мальський від імені міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка привітав усіх присутніх з 92-ю річницею проголошення Акта Злуки УНР і ЗУНР. «22 січня 1919 року — визначна історична подія, що увінчала споконвічне прагнення українського народу до єдності та національного самоствердження, стала свідченням його міцної культурної та духовної цілісності. Крізь десятиліття, що минули від того знаменного дня, видатний внесок діячів УНР та ЗУНР у розбудову української державності залишається величним монументом, що нагадує про життєву важливість спільних і злагоджених зусиль усіх українців в утвердженні соборної та демократичної, духовно й економічно міцної України», — йдеться у зверненні К. Грищенка. У ньому він висловив переконання, що й надалі триватиме співпраця і взаємна підтримка усього українства, «повертаючись новими вагомим справами на користь Української держави та загальносвітового українства».

Водночас, голова ОУП П. Тима підкреслив, що Вольське кладовище Варшави в День Соборності є знаковим і символічним місцем, оскільки на ньому поховано багато українців, які на початку XX століття боролися за незалежну і соборну Україну.

За матеріалами: УКРІНФОРМ

Читайте также по теме