ГолосUA
09:04 19/08/2010

Монумент Незалежності в Києві врятують від руйнування до 24 серпня

Роботи по передбаченню можливого руйнування монумента Незалежності на Майдані в столиці закінчать до 24 серпня.

Про це українському виданню заявили в державному управлінні з охорони культурної спадщини.

Зараз монумент Незалежності робітники обробляють зсередини антикорозійним складом і ставлять дренаж для зливу конденсату.

Після свят встановлять підігрів пам’ятника. «Для цього поставимо спеціальний обігріваючий кабель, — розповів начальник ДУ з охорони культурної спадщини Руслан Кухаренко. — Він буде давати температуру +6 градусів. Її цілком достатньо, щоб сніг і лід, які скупчуються на пам’ятнику, танули, і вода, що накопичується, йшла через водовідведення».

За словами Кухаренка, наступний на черзі — пам’ятник княгині Ользі, на якому з’явилися тріщини. Поки що робітники тільки обстежили конструкцію пам’ятника, а роботи розпочнуть у найближчі дні.

«Будемо терміново робити гідроізоляцію, після цього закриємо мікротріщини, а на зиму всю зовнішню поверхню пам’ятника закриємо спеціальним воском, — говорить Кухаренко. — Він нешкідливий для людини, зате захистить пам’ятник від перепаду температур. На всі ці роботи з бюджету ще не виділені гроші. Управління шукає меценатів і просто небайдужих людей, готових взяти участь у збереженні столичних пам’ятників».

Також до Дня Незалежності на дзвіниці Михайлівського монастиря після реставрації знову з’являться стрілки годинника.

Як повідомляло українське видання, монумент Незалежності, за словами Руслана Кухаренка, може звалитися внаслідок того, що металеві конструкції в ньому іржавіють.

За матеріалами: Комсомольская правда, Сегодня />  

Читайте также по теме