ГолосUA
07:39 25/09/2009

Моряки «Фаїни» не отримали ані зарплати, ані компенсації

Сьогодні виповнюється рік з дня захоплення сомалійськими піратами суховантажу «Фаїна».

Український моторист корабля після звільнення провів 53 дні в психдиспансері. Перший помічник капітана залишився без роботи. Моряки заявили, що судновласник не доплатив їм зарплату, а компенсацію не виплатив узагалі.

«У мене головний біль, мучать кошмари. Особливо часто сниться момент захоплення і… розстріл: пірати вивели мене і ще чотирьох хлопців на палубу, а у нас за спиною клацнули затвори. У мене тоді все життя перед очима промайнуло», — розповів моторист Олексій Кочерга.

Як з’ясувалося згодом, пірати вивели екіпаж на палубу, щоб американці могли сфотографувати їх з вертольота і переконатися, що всі живі. Моторист каже, що після звільнення він 53 дні провів в психдиспансері: «Уколи, розмови з психологами, вітаміни дають лише тимчасове полегшення. Не допомагає і церква. Я не можу впоратися з цим сам, так що незабаром знову лікуватимуся», — сказав потерпілий. Відтоді, як «Фаїну» звільнили, він ніде не працює: каже, море бачити не може, страшно.

Не має роботи також перший помічник капітана Олександр Присуха: у чоловіка немає суглоба. За 10 днів до звільнення він порвав сухожилля, почалося нагноєння і зараження, зараз він лікується.

Старший помічник капітана, громадянин РФ, Віктор Нікольський пише книгу про «Фаїну», де має намір розповісти всю правду про полон.

Моряки кажуть, що судновласник так і не виплатив їм компенсації за загублені речі і частину зарплати, мовляв, винен від $3 до $9 тисяч кожному. «Коли ми були в морі, моїм рідним (картка була у них) кожного місяця недодавали по $500, а зараз платити відмовляються», — сказав Кочерга. «Ми давали на фірмі розписку, що не матимемо претензій, коли нам всі гроші виплатять. А зараз вони посилаються на цю розписку — мовляв, ми вже всі отримали», — додав іще один моторист Іван Герелюк.

Мобільний телефон представника судновласника в Одесі Віктора Муренка не відповідає. У свою чергу в офісі омбудсмена Ніни Карпачової заявили, що судновласник продовжує виплачувати заборгованість. «Так, проблеми є, але часткове погашення відбувається. Представник судновласника оплачує лікування Присухи», — заявили в офісі омбудсмана.

За матеріалами: ”Сегодня”

 

Читайте также по теме