Даниил Кляхин
15:30 09/08/2010

Москва: димова завіса

Зараз Москва дуже нагадує… грипозний Київ минулої зими: дуже мало перехожих, автомашин та пасажирів у метро, а серед тих, хто зважується вийти на вулицю – часто-густо зустрічаються люди у ватно-марлевих пов’язках на обличчі. І – легкий присмак паніки. Проте на цьому збіги закінчуються: якщо минулої зими у Києві таку картину можна було спостерігати крізь прозоре морозне повітря, то у Москві вона ледве проглядається крізь димову завісу смогу, що окупував російську столицю. Сховатися від їдкого диму неможливо майже ніде – ані вдома, ані в громадських містах, ані під землею в московському метро. Тож москвичі у ці дні масово евакуюються з російської столиці. 

decoding="async" loading="lazy" height="450" width="600" src="/assets/img/blank.jpg" alt="" />

«Москва. Спекотний та «сонячний» день»

Причина смогу у Москві – масштабні лісові, а особливо – торф’яні пожежі у лісах навколо російської столиці. Справа у тім, що колись майже вся територія Московської області була вкрита болотами, від яких залишилися величезні поклади торфу. Самі пожежі на торф’яниках не є дивними для регіону – їх фіксують майже кожного літа. Їх особливість у тім, що торф практично не горить – тліє під землею та виділяє дуже їдкий дим. Боротися із такими пожежами складніше, аніж з простими лісовими – торф’яники можуть горіти на глибині до 12 метрів. І навіть залиті водою можуть займатися знову. Цього літа масштабність пожеж вражає: щодня фіксуються кілька десятків – до 40-ка – нових загорянь. Дуже часто вже погашені кілька днів тому вогнища починають тліти знову. 

decoding="async" loading="lazy" height="450" width="600" src="/assets/img/blank.jpg" alt="" />

Димова завіса над Красною площею.

Фахівці кивають на погоду: з 21 червня у Москві тримається аномальна спека: тоді стовпчик термометра перетнув позначку 30 градусів за Цельсієм – й ще жодного дня не опускався нижче. З того часу температура в російській столиці побила шість абсолютних рекордів – й ось-ось наблизиться до 40-ка градусів за Цельсієм. При цьому за все літо в Москві практично не було дощів. Немає й вітру. Тож дим з торф’яників поступово огорнув російську столицю. Видимість іноді – лише кілька метрів. Наче у густому тумані. Та на відміну від туману дихати – дуже важко. Плюс – спека. Все це спричинило легку паніку. Хто мав хоч невелику можливість – почали їхати з Москви. Один з напрямків – Україна: недалеко, дешево, а головне – є хоч й не дуже свіже, з урахуванням вже української спеки, але чисте повітря.

decoding="async" loading="lazy" height="450" width="600" src="/assets/img/blank.jpg" alt="" />

Серпневий ранок у Москві. День знову обіцяє бути спекотним.

…Перші ознаки московської паніки дуже яскраво спостерігаються на українсько-російському кордоні: на контрольно-перепускному пункті «Троєбортноє» траси «Київ-Москва» з російського боку черга легковиків, переважно із московськими номерами, вишикувалася на кілька кілометрів. Їдуть, точніше – стоять, сім’ями – із дітьми та старими. Якщо «пощастить», то кордон можна перетнути за чотири години. Але більшості доводиться стояти й шість, й вісім, й навіть дванадцять… Причому процес, з власного досвіду, гальмують саме російські прикордонники та митники: під час в’їзду на український КПП, при черзі з трьох автомашин, митний та прикордонний контроль були пройдені за 20 хвилин. Ця ж процедура на російському боці забрала дві години. Довелося чекати та спостерігати, поки російські прикордонники та митники спочатку поп’ють чай – у буквальному сенсі, а потім здадуть-приймуть зміну, тепло розпрощаються зі своїми змінниками і потім неквапливо приступлять до роботи. Втім, росіяни, які багато годин проводять у черзі на кордоні, здається, просто раді тому, що вирвалися з Москви. Та як на диваків дивляться на тих, хто, пройшовши прикордонний контроль, вирушає у бік російської столиці… «Московський дух» з’являється кілометрів за сто п’ятдесят до «златоглавої». Згодом до запаху додається й сам дим, який поступово стає все густішим. До самої Москви автомашина в’їжджає вже у дуже густому «тумані»…

Втім, москвичі біжать не тільки в Україну – будь-куди, лише б подалі від смогу. В останні дні спостерігався шалений ажіотаж в туристичних агенціях, внаслідок чого купити туристичну путівку будь-куди за межі Росії на найближчі тижні просто неможливо – немає ані «гарячих», ані дешевих, ані найдорожчих. Навіть ті, в кого не вистачало грошей, стали масово брати банківські кредити, аби розрахуватися із туроператорами. Натомість від поїздки до Росії стали масово відмовлятися іноземні туристи. 

— У зв’язку з аномальною спекою і диким гаром, іноземні туристи відмовляються летіти до Росії, — говорить перший віце-президент Асоціації туроператорів Росії Володимир Канторович. — Адже переважна більшість іноземців, які їдуть до нас, це літні люди, пенсіонери. Або, як кажуть у Європі, люди третього віку. І зрозуміло, що коли у нас тут гранично допустима концентрація чадного газу і інших шкідливих речовин перевищена в рази, іноземці відмовляються від поїздки або ж переносять її. Особливо ситуація погіршилася із Золотим кільцем і з Москвою. Оскільки більшість воліє поєднувати візит до столиці з містами Золотого кільця, в порівнянні з минулим роком число туристів різко впало. Адже ми знаємо, що дихати там абсолютно нічим, в деяких місцях є проблеми з водою. />  
decoding="async" loading="lazy" height="450" width="600" src="/assets/img/blank.jpg" alt="" />

За офіційними даними, концентрація чадного газу у повітрі Москви щодня перевищує гранично допустимі концентрації у 4-7 разів, вуглецю – у майже чотири рази. Першими жертвами смогу стали люди із гіпертонією, хронічними, серцево-судинними захворюваннями та захворюваннями органів дихання. Лікарі відзначають, що кількість викликів «швидкої допомоги» вже зросла на 10 відсотків проти звичайної для цього періоду року – і продовжує збільшуватися. Вдвічі зросла смертність у російській столиці: за повідомленням керівника Департаменту охорони здоров’я Москви Андрія Сельцовського, щодня у місті фіксуються близько 700 випадків смерті, хоча звичайна цифра – 360-380 летальних випадків. Міністерство охорони здоров’я РФ вже розкритикувало цю заяву, хоча навести конкретні цифри щодо смертності в Москві за останні дні не змогло – лише повідомило про зменшення смертності за перше півріччя цього року у цілому по Росії. Водночас інформацію про суттєве збільшення звернень в останні дні підтвердили й представники московських моргів, цвинтарів та крематоріїв. 

decoding="async" loading="lazy" height="450" width="600" src="/assets/img/blank.jpg" alt="" />

Кількість викликів «швидкої допомоги» у Москві суттєво зросла.

Незважаючи на числені звернення та пропозиції, міністерство з надзвичайних ситуацій Росії поки вирішило не запроваджувати у Москві надзвичайний стан – на відміну від Московської області. Втім, влада вже вжила низку надзвичайних заходів. Зокрема, через обмеження видимості заборонений рух суден по каналу ім. Москви; заборона стосується всіх суден. Певні обмеження й в московських аеропортах: здійснювати авіарейси в них можуть лише висококласні пілоти із досвідом польотів в умовах обмеженої видимості. Незважаючи на це, щодня в аеропортах Москви фіксуються затримки рейсів – максимум до 16 годин. У посиленому режимі працюють усі медичні служби, лікарі чергують на вокзалах, у метро та місцях скупчення людей. Водночас у всіх лікарнях заборонені планові операції. Влада розпорядилася постійно поливати водою дороги та двори, а також звернулася до мешканців міста із закликом мінімізувати своє перебування на вулиці, завішати вікна своїх помешкань мокрою тканиною, не користуватися особистим транспортом, перейти на легку їжу, відмовитися від тютюну та алкоголю. Також скасовані масові та спортивні заходи на відкритому повітрі, зокрема, кілька матчів регулярного чемпіонату з футболу. Закриті для відвідання парки культури та відпочинку Москви. Влада російської столиці відкрила 123 центри соціального обслуговування населення для надання допомоги людям, що постраждали внаслідок задимлення та спеки. У цих центрах, що оснащені кондиціонерами та вентиляцією, можна отримати невідкладну медичну допомогу, перепочити та просто вдихнути відносно чистого повітря. Передбачається, що такі центри стануть своєрідними «островціями порятунку» для тих людей, кому стало зле просто на вулиці. 

decoding="async" loading="lazy" height="450" width="600" src="/assets/img/blank.jpg" alt="" />

Разом із безплатною ватно-марлевою пов’язкою перехожі отримують листівку однієї з політичних партій.

Самі москвичі, які ще залишилися у столиці, рятуються хто як може. Хтось постійно одягає ватно-марлеву пов’язку – представники деяких політичних сил та громадських організацій роздають їх на вулицях міста. Комусь пощастило придбати кондиціонер – але стати щасливим власником цього приладу, ціни на які зросли в кілька разів, – лише пів-справи, черги на їх встановлення розписані на кілька тижнів. А поки люди масово йдуть до… великих торговельних центрів. Завдяки потужним системам кондиціонування та вентиляції повітря саме в них зараз величезний наплив відвідувачів. 

decoding="async" loading="lazy" height="450" width="600" src="/assets/img/blank.jpg" alt="" />

Скільки триватиме така ситуація – невідомо. Фахівці стверджують, що для її покращення потрібен щонайменше вітер – він зможе хоча б частково розігнати димові маси. Вітер чекають у середу. Тим часом пожежі торф’яників під Москвою тривають.

Читайте также по теме