ГолосUA
05:46 14/09/2009

Москвичів непокоїть можливе знищення архітектури часів СРСР

Москвичі хвилюються, що відому архітектуру СРСР можуть знищити

Про це розповідає видання The New York Times, наводячи приклад відомого радянського торгового центру "Дитячий світ".

"Протягом десятка років москвичі обожнювали "Дитячий світ", де вони могли придбати цілу варіацію товарів: від іграшок до одягу", — зазначається у публікації. "Будівля торговельного центру, яка відкрилася у 1957 році і стала одним із символів СРСР, знаходиться недалеко від Кремля".

Однак, пише газета, зараз "Дитячий світ" закритий на капітальну реконструкцію, яка, за оцінками експертів, коштуватиме близько 200 млн. доларів, і цей факт викликає серйозну тривогу серед консервативних москвичів, які прагнуть зберегти велич радянської архітектури та не дати їй перетворитися на жертву банальної комерції.

За даними Московської спільноти охорони архітектурної спадщини протягом останніх 5-ти років були зафіксовані численні випадки руйнації чи кардинальної трансформації будівель минулого, які мають охоронятися державою.

"Представники даної організації наголошують, що після розпаду СРСР багато будівель було зруйновано заради створення нових комерційних центрів та швидкої наживи, що може призвести до повторення Москвою помилок основних європейських та американських міст у 1960-х, коли цінні будівлі замінювалися на "нові та модні", — вказує видання.

Наталя Душкіна, онучка головного архітектора "Дитячого світу" Олексія Душкіна, зазначила, що на даний момент Москва — єдина столиця у світі, яка так необережно ставиться до своїх архітектурних скарбів і дозволяє їх нищити на догоду комерції. Вона також висловила серйозне занепокоєння тим, що така доля може спіткати "Дитячий світ" та Большой театр, який зараз зазнає капітального ремонту.

"Незважаючи на звинувачення з боку представників Московської спільноти охорони архітектурної спадщини, компанія Sistems-Hals, яка здійснює реконструкцію "Дитячого світу", запевнила, що вона не змінюватиме зовнішній вигляд будівлі, лише переробить середину",- вказує The New York Times водночас наводячи слова авторитетного російського архітектора Тетяни Вайнштейн, яка наголосила, що для держави "культурний спадок є завжди останнім пріоритетом".

Л.Дубенко

 

Читайте также по теме