ГолосUA
09:45 03/07/2009

МОЗ радить утриматися від холодного пива

Міністерство охорони здоров’я зазначає, що в спеку холодне пиво вживати небажано, оскільки це збільшує навантаження на серце.

Про це повідомляють "Українські Новини" з посилання на прес-службу МОЗ.

Фахівці відомства розробили рекомендації, дотримання яких полегшить роботу і відпочинок у спекотних погодних умовах.

Зокрема, медики рекомендують не зловживати сонячними ванними і вважають найкориснішим часом для прийому сонячних ванн до 10:00-11:00 і після 17:00. Фахівці МОЗ рекомендують обмежити перебування на сонці людям літнього віку і тим, хто вживає певні ліки, наприклад, сульфаніламідні препарати, біологічно активні добавки, гормональні препарати і т.д.  Відомство зазначає, що з малятами краще гуляти в тіні і час від часу зволожувати їм тіло вологою хусточкою.

Обов’язково необхідно підтримувати належний водний баланс: випивати на добу не менш як 3 літри рідини, найкращий варіант: вода з соком лимона або квас (від солодкої води може підвищитися артеріальний тиск). Медики застерігають, що вживання міцних алкогольних напоїв у спеку категорично протипоказано, тому рекомендують утримуватися від цього.  На ніч лікарі рекомендують пити відвар м’яти, оскільки він позитивно впливає на загальний стан організму, відновлює нервову систему, судини.

МОЗ зазначає, що гарним порятунком у спеку є кондиціонер, а у разі його відсутності рекомендує завішувати вікна мокрими покривалами.

Лікарі зазначають, що в спеку можуть виникнути сонячні і теплові удари, симптомами яких є загальна слабкість, головний біль, запаморочення, шум у вухах, сонливість, нудота, прискорені пульс і дихання, загальмований психічний стан, інколи виникають судоми.  Медики інформують, що для надання допомоги в таких ситуаціях необхідно хворого негайно віднести в прохолодне місце, забезпечити доступ свіжого повітря, дати випити холодної води, на голову накласти холодний компрес. У важчих випадках хворого необхідно загорнути покривалом, намоченим у холодній воді, облити прохолодною водою, покласти лід на голову і на пахові області. Якщо заходи не приведуть до покращення стану хворого, то необхідно викликати "швидку медичну допомогу".

Читайте также по теме