ГолосUA
16:09 14/09/2010

МОЗ запровадить безкоштовний медогляд для громадян з 2011 року

Міністерство охорони здоров’я планує запровадити з 2011 року проходження безкоштовного обов’язкового щорічного медичного огляду громадян з лабораторним обстеженням.

Про це сьогодні на брифінгу в будинку Уряду повідомив Міністр охорони здоров’я Зіновій Митник, передала прес-служба уряду.

За його словами, Міністерство охорони здоров’я готове до проведення загальної диспансеризації населення, що запроваджується з метою систематизації роботи з пацієнтами. «Диспансеризація в якійсь мірі дає змогу раніше виявити ту чи іншу хворобу і зайнятися профілактичними засобами, а в разі необхідності – надати відповідну медичну допомогу», — зазначив Зіновій Митник.

При цьому він повідомив, що відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я «Про диспансеризацію населення», медичний огляд буде проводитися не менше одного разу в рік на безкоштовній основі для різних вікових груп населення. «Проведення таких загальних оглядів буде стосуватися і онкологічних захворювань, і туберкульозу, і будь-яких інших захворювань з наданням рекомендацій людям, як вони мають запобігати тим чи іншим захворюванням», — додав Міністр.

Зіновій Митник зазначив, що матеріально-технічних ресурсів для проведення загальної диспансеризації населення наразі «практично достатньо, хоча вони не є до кінця досконалими, але можуть працювати». Однак, за його словами, існує проблема із забезпеченістю в окремих регіонах медичними кадрами, зокрема бракує лікарів на первинному рівні, де повинна проходити диспансеризація. «Але ми будемо виходити з цієї ситуації, на перших порах використовуючи наявний людський потенціал лікарів і медсестер, які зможуть забезпечити це виконання», — зауважив Міністр.

При цьому Зіновій Митник відзначив, що проходження медогляду є добровільною справою і МОЗ нікого не буде примушувати його проходити і не має на це права. За його словами, виняток становитимуть лише ті громадяни, які працюють на харчоблоках та перебувають у контакті з людьми тощо. «Без проходження медогляду їх просто не допускатимуть до роботи», — наголосив Міністр. />  

 

Читайте также по теме