ГолосUA
17:02 25/01/2010

Можливі спроби зриву другого туру виборів за допомогою спостерігачів — експерти

Експерти допускають спроби зриву другого туру виборів президента за допомогою спостерігачів.

Про це вони сказали під час круглого столу «Технології використання іноземних спостерігачів і журналістів для забезпечення перемоги в другому турі президентських виборів».

«Які напрями тактики збереження влади? Їх кілька. На перше місце я б поставив спробу підготувати зрив другого туру», — сказав політолог Андрій Єрмолаєв.

За його словами, вже зараз спостерігаються ознаки застосування технологій реалізації схеми зриву виборів. Такими він назвав дискредитацію процедури голосування, в тому числі дискредитацію процесу друкування бюлетенів, залучення сумнівних спостерігачів і інтернаціоналізацію пов’язаних з виборами скандалів.

«На виборах 2010 року склалася унікальна ситуація, коли країна з меншими ресурсами і можливостями… дістала принципову можливість впливати на підсумки голосування в більшій європейській країні», — зауважив експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

За його словами, спостерігачі на виборах, зокрема грузинські, можуть використовуватися для незаконної агітації, тиску на членів виборчих комісій або створення інформаційного ажіотажу. Він вважає, що 1-й тур виборів був свого роду підготовчим етапом для спостерігачів з Грузії.

У свою чергу заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Дмитро Видрін вважає, що технологія зриву виборів за допомогою спостерігачів не спрацює через набуття розголосу. «Всі темні, чорні або сірі технології працюють, допоки не виникають довкола них публічні дискусії, тим більше публічний скандал», — вважає Видрін. При цьому він висловив здивування з приводу джерел фінансування перебування грузинських спостерігачів в Україні. />  
Нагадаємо, Генпрокуратура перевіряє достовірність інформації про підготовку зриву виборів Президента за допомогою спостерігачів від Грузії. 6 і 8 січня Посольство Грузії в Україні звернулося до Центральної виборчої комісії з проханням зареєструвати 1 тисячу 055 громадян цієї країни офіційними спостерігачами на виборах президента 17 січня. Проте комісія відмовилася зареєструвати їх, мотивуючи своє рішення тим, що Грузія надто пізно подала реєстраційні документи, у зв’язку з чим у Центрвиборчкому не вистачило часу, щоб належним чином перевірити їх до закінчення терміну реєстрації іноземних спостерігачів.

За матеріалами: Українські новини

 

Читайте также по теме