ГолосUA
10:08 07/12/2009

Мустафа Джемілєв залишається головою Меджлісу

За результатами дводенної роботи Курултаю кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва повторно обрали головою Меджлісу.

М. Джемілєв подав заяву про відставку. Учасники з’їзду кілька годин переконували Мустафу Джемілєва залишитися на посаді, яку він обіймає понад 18 років, але так і не переконали. Тож делегати Курултаю просто відхилили заяву Мустафи Джемілєва, хоч той дуже наполягав на відставці. Проти відхилення прохання голови Меджлісу голосував лише сам Мустафа Джемілєв та його брат. Він змушений був підкоритися такому рішенню, хоча сказав, що на наступному Курултаї знову подасть у відставку.

Аргументів делегати Курултаю наводили безліч, але більшість зводилася до одного: кримськотатарський народ не готовий змінити лідера, та й гідної зміни йому немає. На думку делегата Курултаю Айдера Халілова, відомі і впливові кримськотатарські політики президент Всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров, член президії Верховної Ради Криму Ремзі Ільясов та глава Бахчисарайської районної державної адміністрації Ільмі Умеров ще не можуть об’єднати всіх кримських татар, як це робить Мустафа Джемілєв.

Сам Рефат Чубаров, якого називали наступником нинішнього голови Меджлісу, схоже, зітхнув із полегшенням. За його словами, М. Джемілєв має дві причини, аби залишається: треба закінчити реформування системи Курултаю-Меджлісу і пережити цілу серію складних виборів – президентських, місцевих і, можливо, парламентських.

За матеріалами: радіо «Свобода»

 

Читайте также по теме