ГолосUA
14:42 01/08/2009

МВФ намагається залагодити кредитні сварки із Ісландією

Минулого вечора Міжнародний валютний фонд спробував залагодити кредитні сварки сумою 2,1 млрд доларів з Ісландією, наполягаючи, що обидві сторони мають визначену угоду стосовно їхньої двосторонньої економічної політики. Наразі відносини між Рейкьявіком та МВФ знаходяться у перманентному стані ворожості. Ісландці вважають, що валютний фонд намагається позбавити їх державу незалежності, залучивши її до фінансової залежності умовами кредиту.

Водночас МВФ наголошує, що Ісландія сама винна у своєму нинішньому стані економіки, адже протягом багатьох років вона здійснювала безвідповідальні фінансові операції.

Останнім незадоволенням Рейкьявіка стало постійне відкладання МВФ ревізії покращення економічної ситуації у державі.

Перед тим, як надати черговий транш кредиту, валютний фонд має оцінити спроби та досягнення ісландського уряду для покращення фінансового клімату країни. Водночас, ісландські високопосадовці вважають, що відкладаючи дану ревізію, МВФ намагається змусити ісландський парламент ратифікувати угоду про виплату втрачених заощаджень у банках британцям та голландцям.

Прем’єр-міністр Ісландії Йоханна Сігурдардотір висловила своє незадоволення тим, що МВФ тисне на її державу, підтримуючи Британію, хоча остання заперечує будь-яку підтримку із боку фонду та не помічає того, як Ісландія зробила величезний прогрес у рефінансуванні банківської системи держави.

Л.Дубенко

За матеріалами «The Financial Times».

 

Читайте также по теме