ГолосUA
14:47 25/06/2009

МВС визнало факти катувань в міліції

У Міністерстві внутрішніх справ визнають, що катування з боку співробітників правоохоронних органів по відношенню до затриманих існують.

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив начальник управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ апарату міністра внутрішніх справ України Олег Мартиненко, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, проблема тортур та жорстокого поводження з затриманими залишається актуальною у МВС і його управління намагається відслідковувати всі випадки.

Як зазначив О. Мартиненко, за п’ять місяців поточного року до підконтрольного йому управління надійшло 246 скарг громадян щодо неправомірних дій міліції. Зокрема, 10 з них — про факти катування, 80 — про побиття громадян, 39 — про незаконне затримання та 9 — про зловживання владою.

Проте, за його словами, повністю факти підтвердилися лише у 4% скарг і частково — у 12 випадках.

«Для порівняння: в США та Великобританії такі скарги надходять на кожного четвертого поліцейського. Підтверджуються ці скарги в США у 6%, а у Великобританії — в 2% скарг», — наголосив він.

Також О. Мартиненко зауважив, що протягом 5 місяців 2009 року було засуджено за зловживання владою 17 осіб, 40 — за перевищення владних повноважень, 2 — за навмисне вбивство. Всього притягнуто до відповідальності за правопорушення не кримінального характеру майже 700 міліціонерів, з яких один — за незаконні методи проведення слідства, три — за порушення термінів перебування під вартою, два — за незаконні дії щодо затриманих і один — за незаконне застосування спеціальних засобів.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме