Введення жорстких стандартів виробництва м’ясних виробів, тобто 100% наявність м’яса, а не сої і різних домішків у ковбасі вищого гатунку, перенесене з квітня до 1 січня 2010 року.
Як пише газета «Сегодня», про це заявила представник «Укрметртестстандарту» Євгенія Крицька.
Проте, за її словами, ця дата також не кінцева. «У виробників перехідний період, їм необхідний час на переобладнання підприємств. Якщо вони не встигнуть до 1 січня, їм знову можуть дати відстрочку. Але після того, як нові стандарти будуть введені, це стане поверненням у радянські часи, коли у ковбасі вищого гатунку взагалі не було соєвого білка», — зазначила Євгенія Крицька.
Правда, експерти радять не тішитися завчасно, адже введення нових стандартів, за словами голови Всеукраїнського об’єднання «Укрм’яспродукту» Галини Василик, автоматично підвищить ціни на ковбаси на третину.
«У виробників розпочнеться великий головний біль — вони змушені будуть по-новому налаштовувати своє обладнання. У цивілізованих країнах такий перехід триває протягом 5-6 років», — зауважила вона.
Зараз же, за словами експерта, у найкращому випадку у продукції вищого гатунку м’яса — 50%, решта — хрящі, шкіра, вуха, хвости.