ГолосUA
13:34 19/01/2009

МЗС хоче переконатись, що члени екіпажу «Фаїни» — живі

Міністерство закордонних справ України чекає на фотографії українських членів екіпажу судна «Фаїна», захопленого сомалійськими піратами. 

Як повідомив РБК-Україна, про це сьогодні заявив прес-секретар українського МЗС Василь Кирилич. 

Він відзначив, що фотографії повинні підтвердити, що члени екіпажа досі живі. Кирилич також спростував інформацію про те, що стан здоров’я членів екіпажу «Фаїни» є критичним і вимагає негайного втручання лікарів. «Зрозуміло, що, оскільки члени екіпажа провели в таких умовах уже 116 днів, перебуваючи в одній каюті, їх стан здоров’я не можна назвати гарним», — додав він. 

Крім того, представник МЗСу повідомив, що зараз відпрацьовується питання про встановлення прямого телефонного зв’язку між членами екіпажу, що перебувають на борту та їх родичами. 

Також Кирилич проінформував, що зараз тривають переговори щодо звільнення судна. «Це дійсно так, і це та інформація, яка відповідає дійсності», — сказав Кирилич. Наостанок він додав, що проведенню переговорів заважали заяви з приводу цього питання, які робилися третіми сторонами. 

Нагадаємо, пірати з 25 вересня тримають «Фаїну» у нейтральних водах у берегів Сомалі. Судно везло в Кенію 33 українських танки Т-72, а також легке озброєння — гранатомети, зенітні установки і боєприпаси. На борту перебуває команда з 17 українських громадян, одного громадянина Латвії та двох росіян. З тієї пори неодноразово робилися заяви про швидке звільнення судна. 

Напередодні сомалійський бізнесмен Осман Фарах, котрий брав участь у переговорах з піратами, повідомив, що стан здоров’я моряків погіршився. Зокрема, що сім членів команди страждають від гіпертонії, кишкових розладів і шкірних захворювань, а викрадачі обіцяли допустити до хворих місцевих лікарів. 

 

Читайте также по теме