ГолосUA
11:47 17/04/2010

МЗС продовжує видавати закордонні паспорти старого зразка

Внаслідок недостатнього бюджетного фінансування, Міністерство закордонних справ заявило про неможливість оформлення закордонних паспортів нового зразка з полікарбонатною сторінкою, тому ухвалено рішення надалі оформляти паспорти старого зразка де вклеюється фотографією.

Про це йдеться в опублікованому на сайті міністерсва закордонних справ офіційному коментарі Департаменту інформаційної політики МЗС України стосовно документування громадян України, які проживають за кордоном.

У коментарі сказано, що постановою Кабміну від 26 червня 2007 року N 858 "Про затвердження технічного опису та зразка бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон та внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України" дійсно встановлено, що після вступу його в силу припиняється виготовлення бланків закордонних паспортів попередніх зразків. Однак, "при цьому паспорта, оформляються з використанням бланків паспортів попередніх зразків, залишаються чинними протягом строку їх дії".

Впровадження за кордоном централізованого оформлення паспортів нового зразка передбачає розробку відповідного програмного забезпечення, налаштування каналів обміну інформацією та передачі персональних даних громадян України, які перебувають за кордоном і інших додаткових заходів, повідомляє МЗС. На зазначені цілі міністерство пропонувало передбачити в держбюджеті на 2009 рік 4 372,9 тис грн: "Ця сума є мінімальною для здійснення першочергових заходів щодо впровадження згаданої системи оформлення паспортів нового зразка".

Однак держбюджетом було виділено лише 281,7 тис грн, тобто 6,5% від необхідної суми, що зробило фактично неможливим перехід Департаменту консульської служби МЗС України і 118 зарубіжних дипломатичних установ на централізований порядок оформлення паспортних документів і, відповідно, на оформлення паспортів нового зразка.

За даними МЗС, до недавнього часу зарубіжні дипустанови при оформленні паспортів використовували залишки бланків паспорта зразка 1994 року (з вклеюється фотографія) з числа 97 тисяч, надрукованих відповідно до урядової постанови 2007 року. Однак, "при щорічній потребі МЗС та закордонних дипломатичних установ України в 40-45 тис бланків паспорта, в даний час у розпорядженні МЗС і ЗДУ практично не залишилося бланків паспортів громадянина України для виїзду за кордон зразка 1994 року", — сказано в коментарі. /> "У такій ситуації, вже в кінці 2009 року закордонні дипломатичні установи втратили практичну можливість видавати паспорти для виїзду за кордон громадянам України, що є прямим порушенням їх прав", — пояснили в МЗС.

Виходячи з цього МЗС звернувся до Кабміну, який окремими постановами (№ 1184 від 29 жовтня 2009 року і № 191 від 17 лютого 2010 року) прийняв рішення про одноразовому виготовленні бланків старого зразка кількості 50 тис шт. "Міністерство закордонних справ виходить з того, що реалізація цього рішення дозволила б максимально повному обсязі забезпечити інтереси громадян України, і далі буде підтримувати його виконання", — говориться в коментарі.

Разом з тим, МЗС заявив про підтримку подальшого розвитку і вдосконалення український паспортної системи шляхом створення Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування, а також розробки національних біометричних закордонних паспортів. У цьому контексті МЗС звернулося до Міністерства фінансів з проханням передбачити на ці цілі 8 млн грн в бюджеті на 2010 рік за програмою "Придбання та обслуговування програмно-технічних комплексів вузлів місцевого рівня Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування".

Раніше, у четвер МВС заявило, що протягом 10 днів всі громадяни, що стояли в черзі на отримання закордонних паспортів, отримають ці документи. "Протягом 10 днів вся чергу, 180 тисяч, буде закінченою, паспорти будуть видаватися в абсолютно спокійному режимі", — заявив начальник департаменту зв’язку з громадськістю МВС України Дмитро Андрєєв. Він підкреслив, що на сьогоднішній день в регіонах вже видано 65 тисяч закордонних паспортів українським громадянам.

Затримка у видачі паспортів була також викликана конфліктом навколо поліграфічного комбінату "Україна", який займається виготовленням бланків.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

 

Читайте также по теме