ГолосUA
08:14 27/11/2008

МЗС пропонує скоротити розмір внеску України до бюджету СНД

Міністр закордонних справ Володимир Огризко виступає за скорочення розмірів часткових внесків України до єдиного бюджету органів Співдружності Незалежних Держав, фінансованих за рахунок бюджетних коштів держав — учасників Співдружності.

Про це він сказав в ефірі телекомпанії "5 канал", повідомляють "Українські Новини".

"Ми виходимо з того, що ми оплачуємо в СНД тільки ті заходи, у яких беремо участь, і не оплачуємо ті заходи, у яких ми участі не беремо", — сказав міністр.

Огризко підкреслив, що на початку 2008 року Україна внесла до бюджету СНД внесок на суму 400 тис. доларів, чого, на його думку, цілком достатньо для покриття витрат на заходи, у яких беруть участь представники України.

При цьому міністр вважає, що виплата решти частини внеску в умовах фінансової кризи, а також обмеженої участі України в СНД, недоцільна.

"Ми не бачимо необхідності у виплаті мільйона доларів на потреби організації, у якій не бачимо великого сенсу", — підкреслив він.

Відповідно до бюджету СНД на 2008 рік, затвердженому на засіданні Ради голів урядів Співдружності 22 листопада 2007 року, частковий внесок України становить 44,2 млн. рублів (близько 1,6 млн. доларів), або 11,3% бюджету СНД.

При цьому Україна затвердила бюджет СНД із застереженням, відповідно до якого розмір її внеску не перевищуватиме суми, передбаченої на ці цілі в державному бюджеті на 2008 рік.

Крім того, Україна відмовилася фінансувати витрати виконавчого комітету й органів СНД на забезпечення їхньої міжнародної діяльності і витрати спостерігачів за виборами.

Таким чином, на сьогодні Україна не внесла до бюджету СНД близько 1,2 млн. доларів часткового внеску.

Відповідно до рішення Ради глав держав СНД з виконання учасниками Співдружності зобов’язань з перерахування часткових внесків до бюджету від 19 вересня 2003 року, несплата членами СНД протягом календарного року внесків на утримання тих або інших органів Співдружності спричиняється до припинення зайняття квотних посад в органі.

Як повідомляло агентство, депутат Верховної Ради, член фракції Блоку "Наша Україна — Народна Самооборона", голова комітету Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк виступає за вихід України зі складу Співдружності незалежних держав.

 

Читайте также по теме