ГолосUA
06:00 01/07/2010

МЗС України просить іноземні недержавні фонди не порушувати українське законодавство

Міністерство закордонних справ України попередило посольства Німеччини, США, Польщі і Росії про необхідність дотримання статутних завдань неурядовими організаціями, діяльність яких координується цими диппредставництвами.

Зустрічі з послами і старшими дипломатами посольств Німеччини, США, Польщі і Росії за дорученням глави МЗС Костянтина Грищенка провели заступники міністра закордонних справ Руслан Демченко і Павло Клімкин. У їх ході обговорювалися питання діяльності в Україні недержавних, некомерційних фондів, що координується відповідними посольствами. Відзначивши, що такі організації, як фонд "Відродження", Фонд Фрідріха Еберта, Фонд Конрада Аденауера, Фонд Стефана Баторія та інші, "послідовно надають істотну допомогу численним суспільно корисним ініціативам на всеукраїнському і регіональному рівні", в МЗС все ж таки винесли попередження керівникам диппредставництв. "Заступники міністра закордонних справ звернули увагу керівників дипломатичних установ США, Росії, Німеччини і Польщі на важливість неухильного дотримання відповідними неурядовими організаціями своїх статутних завдань і законодавства України", — сказали в прес-службі.

Заступники міністра закордонних справ провели зустрічі з представниками кожного посольства окремо. "Це не була повчальна бесіда, це був діалог", — відзначив один з учасників зустрічі. За інформацією джерел, головною її метою було пояснити керівникам диппредставництв позицію української сторони щодо інциденту з керівником українського представництва Фонду Конрада Аденауера (ФКА) Ніко Ланге.

Нагадаємо, 26 червня в аеропорту "Бориспіль" йому було відмовлено у в’їзді на територію України, і потрапити в країну він зміг тільки після втручання німецьких політиків.

За словами співрозмовників, коли мова йшла про неурядові організації і фонди, позиція МЗС полягала в тому, що "підтримувати демократичні перетворення в Україні і брати участь в політиці України — це різні речі". Проте в посольствах таку бесіду сприйняли швидше як дружню, чим як профілактичну. Проведенням даних зустрічей передбачено опинилася незадоволена опозиція, яка вважає подібні переговори "елементом прихованого тиску". "Це звична практика для таких країн, як Північна Корея, Китай, Білорусь, але проведення таких бесід невластиве демократичним країнам", — заявив глава парламентського підкомітету з питань євроінтеграції і євроатлантичної співпраці Андрій Шкіль (БЮТ).

Джерело в дипломатичних кругах розповіло, що "причиною заборони на в’їзд сталі спроби Н. Ланге добитися об’єднання української опозиції — він фактично виступав як політконсультант". За його словами, глава українського представництва ФКА регулярно проводив зустрічі з лідерами опозиційних партій, зокрема з Юлією Тимошенко ("Батьківщина"), Арсенієм Яценюком ("Фронт змін") і Вячеславом Кириленко ("За Україну!"). "Він доводив опозиціонерам, що, тільки об’єднавшись, вони можуть розраховувати на підтримку Європейської народної партії (найбільшого політичного об’єднання Європарламенту)",- підкреслив співрозмовник. Не дивлячись на те, що дії Н.Ланге не суперечать українському законодавству, вони були розцінені владою як що "виходять за рамки етики іноземних експертів, що знаходяться на території іншої держави".

Н. Ланге у середу підтвердив, що не бачить політичного підтексту в інциденті в аеропорту "Бориспіль". "Фонд Аденауєра все робить публічно — нічим секретним ми не займаємося, — заявив Н. Ланге і здивувався інформації про те, що він намагається втручатися у внутрішню політику країни. — Ми працюємо з різними політичними силами в Україні, зокрема з Партією регіонів".

За матеріалами: Комерсант-Україна />  

Читайте также по теме