ГолосUA
06:18 23/10/2008

МЗС запевняє, що з моряками на “Фаїні” все гаразд

У зв’язку з поширенням останнім часом низкою засобів масової інформаціїІ суперечливої, подекуди викривленої інформації про розвиток ситуації довкола захопленого морськими піратами судна „Фаїна”,  МЗС України виступило із спеціальною заявою, текст якої є у розпорядженні Голос.UA.  

“З моменту захоплення піратами поблизу узбережжя Сомалі судна „Фаїна” і на даний час позиція України залишається незмінною і чіткою: при прийнятті рішення щодо врегулювання ситуації довкола «Фаїни» пріоритетом має бути забезпечення життя та безпеки членів його екіпажу.

Міністерством закордонних справ України та іншими центральними органами виконавчої влади вживаються усі можливі заходи, зокрема дипломатичного характеру, спрямовані на мирне врегулювання ситуації.

При цьому, хотіли б наголосити, що Україна як держава не може виступати стороною у переговорному процесі з піратами. Як свідчить міжнародна практика, у випадках захоплення суден піратами, державні структури не беруть безпосередню участь у переговорах з нападниками. Механізм проведення переговорів передбачає спілкування судновласника або компанії-менеджера з піратами безпосередньо або через посередницькі структури. Дотримуючись цієї практики, судновласник „Фаїни” уповноважив професійну юридичну компанію на ведення переговорів з піратами.  

Станом на 22 жовтня ц.р. переговорний процес триває. Стан здоров’я членів екіпажу задовільний. На даний час МЗС вживаються заходи з метою поповнення запасів продуктів харчування, питної води та пального”, — зазначається у заяві українського зовнішньополітичного відомства.

 

Читайте также по теме