ГолосUA
14:07 08/03/2009

На 8 березня британська королева отримала нову карету

Королева Великої Британії Єлизавета ІІ отримала на 8 березня вишуканий подарунок — нову державну карету. Засіб пересування важить 3 тони та прикрашена 24-ма діамантами та 130 сапфірами, подарунок вже навіть встиг отримати офіційну назву «Британія».

Державна карета має особливий статус і використовується виключно монархами тільки в найурочистіших моментах, до яких входить і щорічна поїздка з Букінгемського палацу до Вестмінстерського для відкриття нової сесії парламенту. Також нею можуть користуватись і члени королівської родини, для прибуття на весільний обряд.

Минула британська карета, що мала звання державної, було створена приблизно 200 років назад. Нова карета збудована у майстернях австралійського міста Сідней та обійшлась Букінгемському палацу в $1 млн.

Єлизавета II є главою держави Австралійський союз, а жителі Австралії вважаються її підданими. Усередині карети знаходиться капсула, що відображає історію Великобританії. У неї вкладений шматок дерев’яного корпусу флагманського корабля англійського короля Генріха VIII «Мері Роуз», куля мушкета з бойових полів Ватерлоо і фрагмент знаменитого бомбардувальника Другої Світової війни «Ланкастер».

Хоча карета зроблена в традиційному стилі, що відноситься до епохи французького короля Людовика ХIV, при її створенні використовувалися і новітні технології. Так, вікна піднімаються і опускаються за допомогою електромотора, підвіска карети гідравлічна, а сидіння підігріваються у разі потреби.

 

Читайте также по теме