На Андріївському узвозу немає жодного об’єкту, який має офіційний охоронний статус

Жодна з пам’яток на Андріївському узвозі не має офіційного охоронного статусу, який гарантував би захист від забудовників. 

Про це заявив голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець під час прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, понад рік тому Головне управління культурної спадщини КМДА подало до Міністерства культури звернення з вимогою визнати Андріївський узвіз пам'яткою архітектури. Було надано список з 38 об'єктів Андріївського узвозу, які, на думку ГУ, є пам'ятками культурної спадщини і їх необхідно захищати. З цих об’єктів охоронні номери отримали лише 10, решта — ні. “Але, проблема полягає в тому, що згідно із законодавством про охоронну спадщину, державою охороняються лише ті об’єкти, що включені до офіційного реєстру. Натомість, на сайті Міністерства культури, де розміщений цей реєстр, жодної пам’ятки з Андріївського узвозу й досі немає” , — пояснив О. Бригинець

На думку депутата, майже всі споруди, які є на Андріївському узвозі, або є пам'ятками, або претендують на те, щоб мати цей статус. “Якби нам вдалося це здійснити – це стало б додатковою системою захисту для самого Андріївського узвозу і Андріївської церкви”, — зауважив О. Бригинець.

З тим, що Андріївському узвозу треба якнайшвидше надати статус пам'ятки культурної спадщини, аби він не був остаточно знищений забудовниками, погоджуються і науковці. Зокрема, співголова громадського комітету захисту архітектури Києва, мистецтвознавець Михайло Дегтярьов, заявив, що культурною спадщиною необхідно оголосити всю вулицю, а не окремі будинки. Він нагадав, що Андріївський узвіз входить до території заповідника “Стародавній Київ” і є серцевиною заповідної території.

Окрім, надання статусу історичної пам'ятки Андріївському узвозу, О. Бригинець наголосив на необхідності повної публічності усіх рішень, які приймаються стосовно його реконструкції. “Відомо, що до Євро-2012 там плануються значні будівництва, тож рівень небезпеки – дуже високий” – наголосив депутат.

 

Читайте также по теме