ГолосUA
09:08 23/05/2010

На Черкащині хочуть облаштувати центр автотрансплантації кісткового мозку

Із робочим візитом у Черкасах нещодавно перебувала директор білоруського науково-практичного центру дитячої онкології та гематології, професор Ольга Олейникова. З її ініціативи було підписано угоду про створення у місті Центру автотрансплантації кісткового мозку.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомили у прес-службі Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської облдержадміністрації.

Центр автотрансплантації кісткового мозку буде створений найближчим часом на базі Черкаського обласного онкологічного диспансеру за сприяння білоруських колег. В Україні центри трансплантації кісткового мозку, що використовують автологічну трансплантацію стовбурових клітин, працюють лише у Києві та Донецьку.

Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я материнства та дитинства, головний лікар обласного онкодиспансеру Віктор Парамонов зауважив, що в області дуже високими є показники виявлення онкозахворювань на пізніх стадіях, тому питання посилення онконастороженості має бути одним з ключових завдань роботи медичного персоналу. Своєчасна діагностика дозволить провести своєчасне ефективне лікування та врятувати життя людини. Тим часом, створення центру автотрансплантації кісткового мозку дасть змогу повноцінно лікувати онкохворих дітей у Черкасах, а не везти їх за кордон.  

Як уже повідомляв ГолосUA, у Білорусі у відповідну програму вкладають гроші, щоб лікувати своїх дітей, а на лікуванні українських дітей “заробляють гроші”. Професор з Білорусі О. Олейникова навіть сказала головному лікарю обласного онкодиспансеру, що в Білорусі “втомилися лікувати українських дітей”.

“В Україні онкохворих дітей не лікують на належному рівні. Тоді як у тій же Білорусі президент контролює це питання, побудували центр, є донорська програма. Сусідня ж, ніби, з нами країна”, — сказав В. Парамонов.

В. Середа

 

Читайте также по теме