ГолосUA
15:28 30/03/2010

На Черкащині зменшилася кількість фермерських господарств

Станом на 1 січня 2010 року на Черкащині кількість фермерських господарств знизилася на 28 одиниць проти 2008 року і складає 1134.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомив заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Павло Шевчик.

За його словами, площа землі, що знаходиться у користуванні фермерів за період з 2004 року зросла до 128,2 тис. га. Фермери обробляють 10 % ріллі області. На одне фермерське господарство припадає 113 га сільгоспугідь, у тому числі 111 га ріллі. Фермерські господарства області виробляють 9 % зернових, 3 % цукрових буряків, 13 % соняшника та 1 % овочів від загальнодержавних обсягів.

“Рівень продуктивності фермерських господарств у значній мірі впливає на загальнообласний показник. Щодо урожайності, то вона значно нижча в порівнянні до сільськогосподарських підприємств, якими у 2009 році отримано 60,0 центнерів із гектару зернових, тоді як на фермерських – 32,0 центнерів із гектару. У їхніх господарствах утримується близько двох відсотків поголів’я великої рогатої худоби та майже три з половиною відсотки поголів’я свиней від загальнообласної чисельності. Виробництво молока практично не здійснюється, і лише окремі господарства займаються виробництвом свинини” — зауважив П. Шевчик.

На його думку, подібна ситуація може призвести до неефективного використання земельних ресурсів і можливих додаткових джерел грошових надходжень від ведення тваринницької галузі.

В. Середа

 

Читайте также по теме