ГолосUA
07:47 14/02/2011

На Донеччині онкохворих дітей лікують за німецькими методами

Донецькі онкологи успішно борються з онкологічними хворобами у дітей за допомогою німецьких методик лікування.

Уже багато років Донецький центр дитячої онкогематології Інституту невідкладної та відновної хірургії отримує з Бохума (міста-побратима Донецька) медикаменти, без яких було б неможливим ефективне лікування важкої хвороби. Лише минулого року, за словами керівника центру Катерини Вільчевської, лікарня отримала препаратів близько на 50 тисяч євро.

Вона додала, що забезпечення найдорожчими ліками нині частково здійснюється і через державні програми. Утім, ще не так давно відділення працювало виключно за рахунок препаратів, що надаво товариство «Бохум — Донецьк». Крім того, німецька сторона забезпечує центр необхідною медичною апаратурою, функціональними ліжками, побутовою технікою, а також допомогла з ремонтом відділення. «Делегації з Бохуму регулярно відвідують наш центр, тому дуже добре знають наші проблеми», — зазначила К. Вільчевська.

Центр у Донецьку розрахований на 40 ліжок, туди потрапляють також діти із сусідніх областей. Система лікування базується на німецьких методиках. Як наголосила К. Вільчевська, багато років центр співпрацює також з університетською клінікою Ессена – міста неподалік від Бохума, де є схоже відділення для дітей. Фахівець підкреслила, що німецькі методики лікування лейкозу, які переглядаються та оновлюються кожні два роки, найбільш ефективні, це підтверджено міжнародно.

За словами К. Вільчевської, раніше в Україні лікування цієї хвороби було практично безперспективним, одужували лише п'ять відсотків дітей. Утім, після декількох років співробітництва з Німеччиною донецький центр може похвалитися нинішніми результатами: одужувати стали 50-70% дітей – у залежності від важкості захворювання. І ці показники щороку поліпшуються.

«Ми, звісно ж, цим пишаємося, але прекрасно при цьому усвідомлюємо значення німецького внеску і мешканців Бохума зокрема», — додала лікар.

За матеріалами: Німецька хвиля

Читайте также по теме