ГолосUA
06:18 31/10/2010

На Київщині перепоховали 102 воїнів-червоноармійців

 

size="4">
face="Times New Roman, serif">102 воїнів радянської армії перепоховали у селі Лютіж (Вишгородський район). Усі вони загинули в 1943 році в битві за Київщину. Встановленню імен захисників вітчизни передувала копітка тримісячна робота. Розпізнати вдалося чотири особи. На церемонію приїхали їхні рідні.

size="4">67 років тому в битві за Дніпро загинули 400 тисяч воїнів Червоної Армії. Основні удари червоноармійці наносили з Лютізького та Букринського плацдармів. Саме на цій території від початку літа археологи знайшли останки ста двох визволителів. Завдяки особистим речам чотирьом із них удалося повернути імена. Йдеться, зокрема, про медсестру Розу Козленко. Вона загинула, коли їй ще не виповнилося двадцяти. Її онук Павло шукав бабусю 17 років. І до останнього сподівався, що вона жива.

Окрім Рози Козленко вдалося розпізнати молодшого лейтенанта Олександра Коваленка, сержанта Михайла Дорохова та рядового Олексія Кузнєцова. Невістка та племінниця останнього вшанувати пам'ять родича приїхали з Росії.

Це вже восьме масове захоронення останків воїнів, організоване пошуковцями загону "Дніпро-Україна". Кажуть, без допомоги місцевих не обійшлося.

За три роки археологи знайшли останки понад чотирьох сотень воїнів. Двадцятьом із них встановили імена.

size="4">За матеріалами: 5 канал

Читайте также по теме