ГолосUA
11:41 04/08/2010

На Київщині з’явилися два нових заказника

Київська обласна рада надала природоохоронний статус урочищам «Ковалівський яр» та «Невідомщина», що у Васильківському районі.

Про це кореспондентові ГолосUA повідомили в Національному екологічному центрі України.

Природоохоронний статус урочищам «Ковалівський яр» та «Невідомщина», що у Васильківському районі, було надано після семи років клопотань науковців та екологічних організацій. За словами природоохоронців, у Київській області заповідного статусу чекає майже сотня цінних природних об’єктів. Але процесові заповідання перешкоджають приватні інтереси, земельні питання, або чиєсь бажання рубати ліс чи видобувати пісок.  

Зокрема, заступник голови НЕЦ України Олексій Василюк вважає, що створення заповідних територій потрібне не лише для охорони рідкісних видів флори і фауни, а й для збереження загальної екологічної рівноваги, чистоти води, яку ми п’ємо і чистоти повітря, яким ми дихаємо.

Заказник «Ковалівський яр» розташований на північно-західній околиці Василькова і займає схили яру, по дну якого стікає невелика річка – притока ріки Стугни. Головна цінність урочища – степові рослини. На західних схилах зберігся типовий типчаково-ковиловий степ, яких на Київщині майже не лишилося. А уздовж річки виявлено зникаючі види орхідей, занесених до Червоної книги України. Також у яру гніздяться водно-болотні птахи і найбільший в Україні вид голуба – припутень, а ще тут проживають зайці, лисиці і різноманітні гризуни Наддніпрянщини.

В іншому заказнику — «Невідомщина», що біля Одеської траси, розташовані природні джерела, зокрема, освячене джерело чистої питної води, популярне серед місцевих жителів.

Зараз Київська область займає одне з останніх місць по рівню заповідності в України – тільки 3% території займають заповідники. Загалом, заповідні території різних категорій займають лише 5,9% загальної площі України, на відміну від Європи, де норма заповідності становить 10-15%, а в деяких країнах — до 30% території.

І. Тимошенко />  

Читайте также по теме