Елена Соколова
12:55 01/11/2010

На Луганщині проходить поминальне богослужіння за загиблими в 1939-1940 роках польським військовослужбовцями

 

В Старобільську Луганської області проходить богослужіння, яке очолює настоятель парафії Різдва Пресвятої Богородиці Діви Марії Римсько-католицької церкви ксьондз Гжегож Рапа.

 

Про передав кореспонденту ГолосUA з посиланням на луганські ЗМІ.

 

За словами голови Луганського обласного товариства любителів польської мови та культури “Варшава” імені Марцеля Река Олени Рек, які наводить агентство, до участі в церемонії запрошені Генеральний Консул Республіки Польща в м. Харків Ян Гранат, голова Луганського обласного Союзу поляків “Полонез” Валентина Кочетова, представники польської діаспори області, журналісти.

 

Богослужіння присвячене вшануванню пам’яті розстріляних за наказом Берії польських військовополонених та представників інтелігенції. Всі ці люди були в жовтні 1939 року інтерновані до СРСР у складі великої групи з сотень тисяч польських військовослужбовців. До табору в м. Старобільськ Ворошиловградської області, який знаходився у колишньому жіночому монастирі, було направлено близько 3,9 тис. офіцерів (у тому числі: 8 генералів, 380 штабних офіцерів, 3480 офіцерів, 12 капеланів). Велика частина з них була переправлена у Харків і там розстріляна.

 

У Старобільську поховані 48 польських офіцерів, які померли від хвороб або були вбиті під час спроби втекти. На кладовищі стоять 48 безіменних хрестів, список похованих досі остаточно не встановлений.

 

Починаючи з 1992 року, з ініціативи представників польських національно-культурних товариств Луганської області та парафіян Римо-католицької церкви Різдва Пресвятої Богородиці м. Луганськ, проводяться щорічні поминальні служби за загиблими польським офіцерам на цвинтарі в м. Старобільськ біля Хреста пам'яті. Також покладаються квіти до меморіальної дошки, встановленої у 2004 році при жіночому монастирі, в якому був розміщений табір польських військовополонених.

 

Луганські облдержадміністрація і облрада протягом 18 років надають організаційну допомогу польським національно-культурним товариствам у проведенні цього заходу.

 

Читайте также по теме