ГолосUA
13:11 12/07/2010

На Львівщині неможливо забезпечити 5-річних дітей дошкільною освітою – експерт

На Львівщині неможливо забезпечити обов’язковою дошкільною освітою усіх дітей п’ятирічного віку.

Про це сказав колишній начальник Головного управління освіти та науки львівської облдержадміністрації, експерт з питань освіти Павло Хобзей кореспонденту ГолосUA.

За його даними, Львівська область в Україні посідає третє місце з кінця щодо відсотку охоплення дітей дошкільною освітою.

Зокрема, в області у дитсадках навчається лише 43% дітей дошкільного віку. Найнижчий відсоток охоплення дошкільною освітою у Турківському районі, де у садочках навчається лише 8% дітей, які цього потребують.

«Зробити те, що кажуть, — нереально. Це можна робити при школах. Тому що у школах з демографічним спадом є багато місця і можна йти шляхом створення навчально-виховних комплексів «садок-школа». Але загроза в тому, щоб цих маленьких дітей не перетворити на гімназистів. Їх же не треба за парти садити, їм треба через гру вчити, щоб вони розвивалися. Але є велика загроза, що, не будучи підготовленими, ми заженемо тих бідних п’ятиліток за парти, почнемо їх грузити і відіб’ємо охоту до навчання ще до початкової школи», — наголосив Павло Хобзей.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до законодавчих актів України з питань загальної середньої та дошкільної освіти (щодо організації навчально-виховного процесу)".

Законом встановлюється 11-річний термін навчання у загальноосвітніх навчальних закладах та запроваджується обов`язкова дошкільна освіта дітей старшого дошкільного віку.

Л. Мицай />  

Читайте также по теме