ГолосUA
15:35 10/07/2010

На неформальному саміті СНД оголосили спільну заяву

На неформальному саміті глав держав СНД в Ялті було оголошено спільну заяву, яку оприлюднила прес-служба Президента України.

"Ми, Президент Азербайджанської Республіки І.Г.Алієв, Президент Республіки Вірменії С.А.Саргсян, Президент Республіки Білорусь О.Г.Лукашенко, Президент Республіки Казахстан Н.А.Назарбаєв, Президент РФ Д.А.Медведєв, Президент України В.Ф.Янукович, Голова Виконавчого комітету — Виконавчий секретар СНД С.М.Лебедєв, глави держав – учасників Співдружності Незалежних Держав, позитивно оцінюємо підсумки неформальної зустрічі в Україні, у ході якої були обговорені питання економічного й інвестиційного співробітництва в рамках СНД, а також перспективи реалізації спільних проектів розвитку транспортної й туристичної інфраструктури, у тому числі на регіональному рівні.

Заявляємо, що забезпечення росту рівня життя громадян і поліпшення їхнього добробуту є найважливішими завданнями СНД у сучасних умовах, а також вважаємо активізацію економічної взаємодії пріоритетом діяльності Співдружності.

Особливої уваги було приділено питанню лібералізації торгівлі між нашими країнами. Досягнуто домовленість продовжити активну роботу над новим Договором про зону вільної торгівлі й розглянути цю тему на черговому засіданні Ради глав держав СНД.

 З огляду на наявний позитивний досвід, з метою забезпечення стійкого розвитку всіх країн Співдружності, заявляємо про необхідність подальшого розвитку в рамках СНД програм соціально-економічного співробітництва на довгострокову перспективу.

 Підтверджуємо намір брати активну участь у реалізації важливих інфраструктурних проектів.

У цьому контексті вважаємо корисним конструктивний обмін думками, що відбувся, щодо розвитку міжнародних транспортних коридорів, а також можливої взаємовигідної участі в проектах зацікавлених держав Співдружності.

Відзначаємо доцільність спільної реалізації інвестиційних проектів розвитку, спрямованих на розширення мережі курортно-оздоровчих, лікувальних і інших об’єктів країн Співдружності.

У рамках виконання Рішення Глав держав від 8 травня 2010 року про оголошення 2012 року Роком спорту й здорового способу життя в Співдружності Незалежних Держав, а також з огляду на підготовку до проведення в Україні в 2012 році чемпіонату Європи з футболі й у Росії в 2014 році — Зимових Олімпійських Ігор у місті Сочі, відзначаємо доцільність спільної участі зацікавлених сторін у будівництві й модернізації стадіонів, спортивних споруд і необхідної інфраструктури.

Вітаємо також проведення чемпіонату світу з хокею в Мінську у 2014 році. />  

Заявляємо про підтримку ініціативи проведення в Києві у квітні 2011 року Міжнародної конференції «Двадцять п’ять років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього», присвяченої подоланню наслідків аварії на Чорнобильської АЕС, включаючи питання перетворення об’єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему", — сказано в заяві.

 

 

Читайте также по теме