ГолосUA
16:57 13/04/2010

На похорон Качинського приїдуть керівники держав з усього світу

На похороні президента Польщі Леха Качинського, який трагічно загинув в авіакатастрофі під Смоленськом 10 квітня, будуть присутні десятки президентів, у тому числі лідери Росії та Грузії.

Російську делегацію очолить прем’єр-міністр РФ Володимир Путін. Не виключив своєї присутності на жалобній церемонії і президент Дмитро Мєдвєдєв. За словами джерел в адміністрації російського глави, Мєдвєдєв "відчуває необхідність ще раз принести співчуття польському народу і віддати данину пам’яті польському президенту".

До Польщі бажає прибути і грузинський лідер Михайло Саакашвілі. Одразу після трагедії під Смоленськом він повідомив, що заради участі в похоронах перерве свій візит до США, де зараз проходить конференція з ядерної безпеки.

Таким чином, лідери Росії та Грузії опиняться в одному місці вперше з часів конфлікту 2008 року, після війни в Південній Осетії. Раніше Мєдвєдєв оголосив Саакашвілі персоною нон-ґрата в Росії. Тоді глава Кремля зазначив, що в майбутньому Росія відновить повноцінні відносини з Грузією, але з чинним президентом Грузії він особисто "жодних справ мати не буде".

Утім, жалобні заходи не стануть майданчиком для з’ясування стосунків. Тим більше що служба протоколу, вочевидь, розведе президентів, які не прагнуть зустрічатися один з одним, "по різних кутках".

"Я думаю, що служба протоколу якось вирішить цю проблему, це елементарно робиться", — прокоментував глава комітету Держдуми з міжнародних справ Костянтин Косачов.

За його словами, Росія у цих обставинах вважає недоречним з’ясовувати стосунки.

"Якщо пан Саакашвілі не влаштує жодних провокацій, то проблем не буде. Мені за нього важко говорити, але взагалі він неодноразово йшов на провокації", — додав Косачов.

Нагадаємо, похорони Леха Качинського та його дружини призначено на неділю, 18 квітня. Подружжя буде поховане разом у Кракові. Як заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, він очікує, що в цей день "до Варшави приїде весь світ". Зокрема, він не виключив, що на похорон прибуде і президент США Барак Обама.

Польський урядовий літак ТУ-154 розбився під Смоленськом вранці 10 квітня. На борту перебувало 96 людей: 88 пасажирів – члени польської делегації на чолі з президентом Лехом Качинським — і вісім членів екіпажу. Не вижив ніхто. Делегація прямувала до Катині для участі в меморіальних заходах.

За попередніми даними, причиною авіакатастрофи стало те, що пілоти вирішили садити літак у несприятливих погодних умовах (видимість через туман були лише близько 100 метрів). На борту Ту-154 перед катастрофою не було ні вибуху, ні пожежі. Двигуни й бортове обладнання були абсолютно справними.

За матеріалами: ТСН />  

Читайте также по теме