У Полтавській області правоохоронці виявили три підпільні цехи, де виготовляли неякісний сир «Джиллі», який в народі більше знають як «сулугуні». />
Про це повідомив керівник Управління з боротьби з організованою злочинністю ГУМВС України в Полтавській області Олександр Плужник, передала інформагенція УНІАН.
«Майже три тонни шкідливого і непригодного до вживання продукту експерти з «Полтавастандартметрологія» оцінили вкрай небезпечним для здоров’я людини», — сказав він.
За інформацією Плужника, до складу злочинної групи, яка виготовляла і поширювала неякісний продукт входили троє уродженців Вірменії, які в 2008 р. відкрили підпільні цехи в селі Чутовського району. Збували цей товар не лише в торговельних точках Полтави і області, але і в Києві, Харкові, Запоріжжі Дніпропетровську.
«Весь посуд і устаткування в цехах давно не бачили чистої ганчірки з хлором, а ящики, де знаходився вже готовий товар, стояли просто на землі. Люди, які там працюють, були без гумових рукавичок. До того ж, у них немає ані медичних книжок, ні навіть офіційного оформлення на роботу», — заявив керівник УБОЗ.
Убозівці «взяли» групу якраз в той момент, коли товар збиралися вивозити до Харкова. У мікроавтобусі лежали 207 ящиків з сиром, як копченого, так і звичайного, де не було жодного натяку ні на дату виготовлення, ні на терміни зберігання, сказав начальник УБОЗ області. Реалізовували цей продукт по 32 грн. за кілограм.
Начальник науково-дослідного випробувального центру харчової продукції «Полтавастандартметрологии» Надія Ремізова повідомила, що виявлені в сирі нітрозаміни і бензапірен — шкідливі і отруйні речовини, які негативно впливають на організм людини і приводять до його отруєння. Особливо небезпечні ці речовини для вагітних жінок, підлітків та дітей.