На реставрацію Києво-Могилянської Академії потрібно 87 мільйонів гривень

 

Для того, аби повністю відреставрувати 11 історичних корпусів, що входять до найстарішого вищого навчального закладу Києва, який щойно відзначив своє 395-річчя, потрібно 87 мільйонів гривень.

Про це йшлося під час прес-брифінгу з нагоди святкування ювілею Києво-Могилянської Академії, — передав кореспондент ГолосUA.

Ініціатор відродження Університету Києво-Могилянська Академія В’ячеслав Брюховецький та діючий президент Сергій Квіт, які взяли участь у брифінгу, відзначили, що Київська Академія була першим університетом України й усієї Східної Європи. Тому  головним завданням, що його ставить перед собою Могилянка на найближчі 5 років — є реставрація і порятунок унікального історико-архітектурного комплексу на території Могилянки, де були закладені засади вищої освіти України. 

Зокрема, презентуючи проект збору коштів під назвою «Реставрація», почесний президент НауКМА В’ячеслав Брюховецький зазначив: «Було зроблено багато для того, аби відновити духовне єство академії, і нині прийшла пора відновити й середовище, в якому б це єство існувало». За його словами, до наступного 400-річного ювілею, Києво-Могилянська академія має повернути собі статус одного з найшанованіших університетів Європи. «Йдеться не лише про високу концентрацію талановитих викладачів і студентів, — наголосив В. Брюховецький , — Для сучасного університету важливою є розвинена інфраструктура: лабораторії, корпуси, бібліотеки, гуртожитки». 

В першу чергу, реставрації потребує Староакадемічний (Мазепин) корпус, що є одним із символів «Могилянки» і найдавнішою спорудою на Подолі. Будівлю в стилі українського бароко з академічною Благовіщенською церквою було збудовано для спудеїв академії на замовлення гетьмана Івана Мазепи у 1703 -1705 роках. За підрахунками фахівців, його реставрація коштуватиме найбільше — близько 30 мільйонів гривень.

Читайте также по теме