ГолосUA
07:08 12/11/2008

На Саміті в Азербайджані обговорюватимуть перспективи Євро-Азійського нафтотранспортного коридору

Ключовим питанням Енергетичного саміту, що відбудеться в Баку 14 листопада, стане тема Євро-Азійського нафтотранспортного коридору. Про це повідомили у прес-службі Президента. />  

Як заявив Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, очікується, що на Саміті будуть розглянуті основні висновки і пропозиції за результатами техніко-економічного обгрунтування цього проекту.
 

За його словами, цю роботу виконує британська компанія «Гренхерн» на замовлення с/п «Сарматія», яке було утворено відповідно до 5-сторонніх угод, підписаних між Міністерствами енергетики і Державними нафтовими компаніями на Вільнюському енергетичному саміті в жовтні 2008 року. За попередніми даними, сказав Б.Соколовський, висновки ТЕО цілком обнадійливі. Очікується також, що на Саміті буде прийнято рішення щодо подальших кроків з реалізації проекту, зазначив він.
 

«Втілення проекту дозволить створити надійний і вигідний маршрут постачання нафти з Каспійського регіону на європейські та інші ліквідні ринки через Каспійсько-Чорноморсько-Балтійський простір», — зазначив Уповноважений Президента з міжнародних питань енергобезпеки.
 

Крім цього, повідомив він, очікується обговорення в рамках Саміту концептуальних підходів, принципів і механізмів істотного підвищення рівня гарантування прозорості, надійності і безпеки транзиту енергоносіїв на Каспійсько-Чорноморсько-Балтійському просторі в цілому — за рахунок системного об’єднання інтелектуальних, технічних, фінансових та інших ресурсів країн Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського регіону відповідно до вимог Енергетичної Хартії та інших міжнародних документів.
 

«Серед іншого, ці маршрути мають бути комерційно привабливі і екологічно сумісні», — сказав Б.Соколовський, додавши, що такі вимоги є «принципово важливими» для всіх держав регіону, в тому числі, для постачальників і споживачів енергоносіїв.
 

Робота в цьому напрямку, за його словами, виконується в рамках Міждержавної робочої групи з питань Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енерготранзитного простору, утвореної відповідно до Спільної заяви Президентів Азербайджану, Грузії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі та України, яку вони підписали 23 травня 2008 року в Києві.
 

Серед іншого, опрацьовуються пропозиції щодо створення умов для більш ефективного використання існуючих механізмів та інструментів, створених зокрема в рамках законодавства і програм ЄС, а також — щодо доцільності та можливості створення нових спільних механізмів та інструментів гарантування прозорості та надійності енерготранзиту.
 

Крім того, за словами Уповноваженого Президента з міжнародних питань енергобезпеки, в рамках Саміту, очевидно, відбудуться двосторонні зустрічі Президента України з Главами держав та урядів, які братимуть участь у роботі заходу. «Прогнозуємо, що на Саміті в Баку коло учасників розшириться», — також сказав Б.Соколовський.
 

Нагадаємо, що 13-14 листопада цього року Віктор Ющенко здійснить робочий візит до Азербайджану, де візьме участь у роботі 4-го Енергетичного саміту з питань енергетичної безпеки.

 

Читайте также по теме