ГолосUA
08:41 23/05/2010

На Трійцю вогонь з Тарасової гори принесуть до Криму

У Каневі пройшла традиційна акція “Проща до Тараса” з нагоди вшанування пам’яті славетного Кобзаря та річниці його перепоховання на Чернечій горі.

Про це повідомив кореспондент ГолосUA.

Прах Т. Шевченка було перевезено з Петербурга до Канева і поховано в українській землі 22 травня 1861 року.

Цьогоріч ця пам’ятна подія збіглася із важливим християнським святом — Трійці, на честь якої, учасники Тарасової ходи розпочали акцію “Чому не йде Апостол правди і науки”, ініціатором якої виступив Рух добровольців “Простір свободи”. На думку її організаторів, акція має об’єднати мешканців з багатьох регіонів України, зокрема з Києва, Полтави, Харкова, Донецька, Криму, які шанують щире Тарасове слово і вважають його національним пророком.

“Кожна людина може бути у світі співтворцем настільки, наскільки вона знаходить власну індивідуальність, а відтак – і творчі сили. Візьміть у руки “Кобзар”, розгорніть його і уважно прочитайте перший вірш, що потрапить на очі. Ви переконаєтеся, що Шевченко писав насамперед про це”, — переконаний один з організаторів акції Тарас Пушкар.

Під час проведення урочистих заходів на могилі Т. Шевченка на Чернечій горі в Каневі було запалено святий вогонь, який через усю Україну мають привезти до Криму. Продовження акції відбудеться 23 травня біля пам’ятників Т. Шевченку у Сімферополі та Севастополі, де учасники акції також читатимуть Шевченкову поезії та його “Заповіт” 12-ма мовами світу.  

Організатори акції прагнуть, щоб люди перейнялися духом Шевченкового слова /> і по-новому прочитали його поезію. А найбільше, на їхню думку, цього духу сьогодні потребують саме мешканці Криму.

І. Тимошенко

 

Читайте также по теме