На Вінниччині активізується перший етап пілотного експерименту з реформування системи охорони здоров’я

size="4">У 26 районах Вінницької області триває формування оптимальної мережі закладів первинного рівня надання медичної допомоги з вирішенням питання щодо реорганізації ФАПів. 

size="4">Про це повідомила начальник управління охорони здоров’я та курортів Вінницької облдержадміністрації Лідія Діденко під час прес-конференції, повідомила кореспондент ГолосUA.

size="4">Зі створенням центрів первинної санітарної допомоги хворий має право вільного вибору лікаря. Далі він може сам звертатися за невідкладною швидкою медичною допомогою. А от коли йому потрібно консультування на вторинному чи третинному рівні, він повинен туди йти за направленням лікаря загальної практики сімейної медицини цього центру. Таким чином, ми зможемо зменшити ту надлишкову кількість первинних відвідувань на вторинні та третинні заклади, і ці заклади будуть надавати дійсно спеціалізовану і високоякісну допомогу. Від того, як спрацює реформування на первинній ланці залежить майже 80% успіху всіх перетворень в системі охорони здоров’я”, — наголосила Л. Діденко.

size="4">За словами керівника, в області вже створено 15 центрів медико-санітарної допомоги, до структурних підрозділів яких входять ФАПи, лікарські амбулаторії та дільничі лікарні. З них 13 у вигляді незалежних суб’єктів загальної медичної практики, що мають правовий статус самостійних юридичних структур, а 2 у вигляді структурних підрозділів центральних районних лікарень. Ще 7 центрів знаходяться на реєстрації.

Читайте также по теме