ГолосUA
05:30 21/09/2010

На Вінниччині ріжуть ракети

В рамках виконання Україною міжнародних зобов’язань щодо ліквідації зброї масового знищення, підписаних ще у дев’яностих роках, на 48 – му арсеналі зберігання боєприпасів, що поблизу міста Калинівка Вінницької області, розпочався процес демілітарізації ракетних комплексів 9К72 “SCUD”. Роботи проводить українська корпорація “Співдружність”, а контроль за їх веденням здійснюються американськими фахівцями компанії “Global Offshore Projects”.

Про це повідомив заступник Міністра оборони України Володимир Омельянчук під час свого перебування на Вінниччині, передав кореспондент ГолосUA.

« Після довгих років ми нарешті виконуємо свої зобов’язання щодо знищення зброї масового знищення. Американська сторона взяла на себе фінансування. Це близько двох мільйонів доларів. До того ж, ми отримаємо більше 2 тисяч тон металобрухту (сталь, алюміній та інші кольорові метали), який, після переплавки, буде реалізовано. Кошти надійдуть у спецфонд Міністерства оборони, а звідти, знову ж таки, на утилізацію надлишкових боєприпасів», зазначив В.Омелянчук. .

За його словами ракетні комплекси 9К72 “SCUD” морально та фізично застарілі. Вони давно вже зняті з озброєння і ніякої загрози не становлять. Теоретично їх ще можна відремонтувати, дообладнати, модернізувати, продовжуючи їх ресурс. Однак Україна зобов’язалася знищити ракети-носії та їх складові. Американці фінансують цю програму, аби зброя не потрапила у “лихі руки”.

Щодо строків виконання робіт, то вони триватимуть майже півроку. Планують «порізати» близько 200 ракет. Після демілітаризації, елементи комплексу будуть перевезені на вітчизняні підприємства для переплавки і подальшої реалізації металу. Військову частину, яка охороняла Калинівський арсенал розформують, а землі передадуть місцевій громаді.

«Ми знаємо і розуміємо настрої місцевого населення, яке хоче позбутися цього потенційно небезпечного сусідства. Тому є хороші новини. Цього року із даного арсеналу ми вивезли більше 10 тисяч тон боєприпасів (у минулому  – 4 тисячі тонни). До кінця року плануємо зменшити навантаження арсеналу ще на 6 тисяч тонн. Вже наступного року плануємо вивезти із 48-го арсеналу зберігання до 20 тисяч тон, а за чотири роки повністю ліквідувати цю базу», запевнив заступник міністра оборонного відомства.

С.Вітковська />  

Читайте также по теме