Леся Дубенко
10:35 10/09/2010

На європейському напрямку стало прохолодніше: огляд закордонної преси

Західна преса про Україну пише, однак переважно критично. За її оцінками, у зовнішньополітичному напрямку відбувається погіршення відносин із ЄС, а в самій країні — відроджується авторитаризм.  />  

Німецька “Financial Times Deutschland” вважає, що відносини між Україно та Німеччиною стають холодно діловими. “Коли після помаранчевої революції Нмеччину відвідав головний її герой Віктор Ющенко Берлін зустрічав українського Президента із захватом: йому надали можливість виступати у бундестазі, а деякі німецькі політики навіть надягли на себе помаранчеві шарфи на знак підтримки. Навряд чи щось подібне могло б відбуватися під час візиту головного антигероя майдану Президента Віктора Януковича, — писала газета. Вона стверджує, що Німеччина із підозрою ставиться до Віктора Януковича, який, за її оцінками, споносорується олігархами і останнім часом почав відроджувати в Україні авторитарну модель влади та цензуру. "Після затримання Ніко Ланге та численних повідомлень журналістів про тиск із боку влади Берлін остаточно охолонув до Києва. Тепер відносини між двома державами будуть суто діловими", — переконана “ Financial Times Deutschland”.
 

Інше німецьке видання — “Süddeutsche Zeitung” —  вважає, що Віктор Янукович — політик, у якого відсутнє суспільно-політичне бачення. "Янукович належить до посткомуністичних лідерів, у яких відсутнє суспільно-політичне бачення, для яких політика — це не більше ніж простий розподіл ключових посад своїм партнерам та прагнення притиснути опонентів", — пише газета, додаючи, що Віктор Федорович також схильний до авторитарних методів правління та цензурування ЗМІ. На думку газети, Віктор Янукович чудово розуміє, що його авторитарні нахили не оцінять в Європі і, зокрема, в Німеччині, представник якої — керівник фонду Конрада Аденауера Ніко Ланге — був нещодавно затриманий в Києві. "Усвідомивши, що випадок із Ланге може серйозно похитнути його позиції у міжнародних відносинах, український Президент визнав, що це було не більше ніж непорозумінням і поспішив до Берліна налагоджувати зв’язки із німецькими посадовцями", — іронізує “Süddeutsche Zeitung”.
 

Газета “Frankfurter Allgemeine Zeitung” вважає, що Віктор Янукович має зробити вибір між владою олігархів та динамічним розвитком суспільства, підтримуючи зв’язок із Європою. "Європа надзвичайно зацікавлена в Україні, однак факт того, що Янукович намагається усіма способами догодити олігархам, які після розпаду СРСР поділили між собою цілі області на території колишніх республік і це особливо помітно на прикладі газової галузі, все більше віддаляє Україну від Заходу", -пише газета і додає, що олігархічна система також створює загрозу свободі слова, зокрема у вигляді цензури та переслідування журналістів, опозиції і т.д, що недопустимо для справжньої європейськох демократії, якою Україна є.
 

Видання “Der Standard” схиляється до думки, що стратегічно важлива та потенційно багата Україна знаходиться на шляху до авторитаризму. "Через 5 років після вже практично забутої помаранчевої революції Україна, яка транзитом поставляє до Європи понад 80% російського газу, опинилася на шляху встановлення авторитарної системи, тісно пов’язаною із тією ж Росією", — наголошується у публікації. Газета відзначає, що вже неодноразово лунали заяви про утиски новою владою засобів масової інформації та представників опозиції. "Єдине, що може порадувати Європу за умов встановлення в Україні жорсткої системи управління та тісних зв’язків із Москвою це те, що український Президент Янукович запевнив, що більше перебоїв у постачанні газу на територію ЄС не буде", — зазначає “Der Standard”.
 

Позицію німецьких ЗМІ поділяє британське видання “The Financial Times”, яке торкнулося теми можливого ув”язнення Юлії Тимошенко, більше соратників якої опиняються під слідство чи у в’язниці. “Схоже, низка арештів та розслідувань правоохоронних органів в Україні все більше наближається до лідера опозиції та колишнього прем’єр- міністра Юлії Тимошенко", — пише газета і додає, що жертвами перевірок та звинувачень із боку нової влади вже стали колишній міністр фінансів Богдан Данилишин, екс- заступник голови компанії “Нафтогаз України” Ігор Діденко та інші.
Видання наголошує, що ці події викликають враження, що через півроку перебування при владі Віктора Януковича, який часом занадто дружній із Москвою, у країні починаються переслідування опозиційних партій в кремлівському стилі. "Занадто часто останнім часом лунають заяви про різноманітні допити, переслідування та цензуру і Захід однозначно стурбований цим", — зазначається у публікації.
 

Тим часом британська “The Times” навела слова міністра закордонних справ України Констянтина Грищенка про те, що Україна переконана, що для ЄС вона не тягар, а справжнє надбання. "Міністр закордонних справ України Константин Грищенко переконаний: без України Європа та ЄС неповноцінні і вважає, що якщо Києву нарешті нададуть членство в союзі, то Брюссель лише виграє, зокрема через величезний аграрний потенціал країни, її важливість для транзиту російського газу і т.д", — йдеться у публікації. Газета наголошує, що Україна хоче заручитися підтримкою Лондона у ЄС через те, що провідні країни Євросоюзу — Німеччина та Франція із підозрою ставляться до стрімкого зближення Києва та Москви, але водночас не хочуть приймати Київ у лави союзу через страх розсердити Кремль. "В України є прихильники в Польщі та країнах Балтії, однак Німеччина та Франція побоюються того, що приєднання України до ЄС розлютить Росію та зміцнить східний блок євроскептиків у самому союзі", — цитує видання Костянтина Грищенка, який тим не менше вважає, Україна може підвищити конкурентноздатність Європи. 
 

Французька “Le Monde” наводить слова нового президента Польщі Броніслава Коморовського, який запевнив, що Варшава продовжуватиме підтримувати прагненння України зблизитися із Заходом. "Процес інтеграції та розширення Євросоюзу має тривати і Варшава, зокрема, не збирається зачиняти двері перед бажаючими стати частиною ЄС, включаючи держави Балкан та Україну", — наголосив Коморовський. За словами польського президента, зближення Варшави із Москвою ніяк не вплине на підтримку поляками українських прагнень євроінтеграції. "Так, Варшава продовжуватиме сприяти співпраці Києва із ЄС, однак із часів помаранчевої революції ситуація в Україні дещо змінилася і тепер потрібно налагодити відносини із новим керівництвом, зокрема із Президентом Віктором Януковичем", — зазначив польський керівник.

 

Читайте также по теме