ГолосUA
09:01 05/01/2010

На Європу очікує новий конфлікт: цього разу — нафтовий

Після повідомлення агенції Reuters про обмеження із боку Росії поставок нафти до Білорусі, у ЄС почали хвилюватися про виникнення нової енергетичної кризи, яка, як не дивно, цього разу не має жодного стосунку до газу та України, пише видання The New York Times.

Попри те, що про зупинку поставок нафти повідомили два білоруські нафтопереробні заводи — "Нафтан" та Мозирський НПЗ, російські високопосадовці або заперечують дану інформацію, або відмовляються її коментувати, при цьому запевняють, що експорт нафти до Європи продовжуватиметься у встановленому обсязі.

Видання наголошує, що згідно з умовами договору, дія якого завершилася 31-го грудня 2009, білоруські НПЗ платили Росії експортне мито на сиру нафту за цінами, набагато нижчими за ринкові, і згодом реекспортували готові нафтопродукти до Європи, на чому заробляли величезний капітал. "Така проста схема переробки нафти фактично зміцнювала позиції президента Лукашенка за рахунок Росії", — вказується у статті.

Однак тепер Мінськ вимагає повного скасування мита, посилаючись на нещодавно створений російсько-білоруський Митний союз, на що російська сторона відповідає, що Білорусь, зважаючи на відсутність нового договору, має виплачувати мито за повним, а не пільговим тарифом.

За матеріалами: “The New York Times”

Підгот. Л.Дубенко

 

Читайте также по теме