На Заході переживають за українську демократію, — огляд закордонних ЗМІ

Низка закордонних видань вважає, що в Україні виникли проблеми з демократією, в тому числі зі свободою слова. />  

Американське видання “The Wall Street Journal” вважає, що демократія в Україні в небезпеці. "Українська свобода стрімко помирає: нова влада на чолі із президентом Януковичем припинила церемонитися та вирішила завдати прямі удари по демократії та свободі слова у державі", — пише газета . Першим ударом видання назвало ухвалений Верховною Радою закон, який, на його думку, фактично позбавляє жителів Києва самоуправління і уповноважує президента саморуч призначати голову КМДА. Так Віктор Янукович нарешті отримав контроль над єдиним великим містом в Україні, яке постійно голосувало проти нього та Партії регіонів, — пише газета.
Другим ударом, на її думку, стало порушення кримінальної справи проти історика Руслана Забілого, який вивчає Голодомор та опір українських націоналістів радянській владі після Другої світової війни — тем, які є табу для Віктора Януковича та команди.
Нарешті третім ударом названо візит цього травня співробітників спецслужб до ректора Українського католицького університету, отця Бориса Гудзяка, чиї студенти брали участь у помаранчевій революції 2004-го. "У травні здавалося, що візит до Гудзяка — одиничний інцидент. Однак після справи Забілого та постійних заяв журналістів про цензуру стало зрозуміло, що уряд проводить запланований удар по всіх інакомислячих та готових подати відверту інформацію. Українська демократія дійсно у великій небезпеці", — резюмує “The Wall Street Journal”.

Британська «The Financial Times» також вважає, що Київ відходить від демократії. «ЄС та США закликали Україну забезпечити належний захист журналістам у зв’язку із нещодавнім зникненням Василя Климентьєва, який займався розслідуванням корупційних справ високопосадовців. Для преси і правозахисників справа Климентьєва символізує згортання Віктором Януковичем та компанією раніше досягнутих свобод", — пише газета.
 

Водночас вона вважає, що Україна, не дивлячись на згадані проблеми, все ж відрізняється від Росії, оскільки правління Віктора Янукович, за оцінкою видання, ближче до захоплення держави групою магнатів, чим нав’язування влади держави, яке практикує Володимир Путін. "Враховуючи, що є ознаки того, що українські бізнесмени прагнуть зближення із Європою, а не із Росією, Брюсселю слід було б утриматися від різкої критики Києва та наголосити на тому, що євроінтеграція вимагає узгодження із європейськими цінностями", — наголошується у публікації.
 

Те ж видання «The Financial Times»в іншій своїй публікації торкнулося справи Гонгадзе. "Справа Гонгадзе висить в повітрі вже десять років і міжнародна спільнота постійно чинить тиск на українську владу нарешті розкрити її та підвести риску. Минулого тижня представник Генпрокуратури заявив про причетність до справи покійного міністра Кравченка, який нібито дав наказ підлеглому ліквідувати Гонгадзе. Водночас досі не зрозуміло, чи виконував Кравченко волю вищих високопосадовців, зокрема, тодішнього президента Кучми", — відзначає газета. За її оцінкою, розкриття справи, до якої, скоріше за все, причетні декілька високопосадовців, розцінюється як перевірка відданості нинішнього українського керівництва принципам свободи преси та законності.

Тим часом французька газета «Le Monde»  більш різка в оцінках і вважає, що український президент поспішає розпрощатися із справою Гонгадзе. "Справа Гонгадзе вже упродовж десяти років скандально відома як в Україні, так і світі. Вбивство журналіста стало настільки шокуючим для всього українського суспільства, що свого часу навіть посприяло успіху помаранчевої революції, внаслідок якої із політичної арени пішов один із підозрюваних у причетності до вбивста Георгія екс-президент Леонід Кучма", — пише газета. Вона нагадує, що нова українська влада на чолі із Віктором Януковичем завершила розслідування і заявила, що замовником вбивства став покійний міністр внутрішніх справ Кравченко, а виконавцем генерал Олексій Пукач.
 

Однак, наголошує видання, поспіх нової влади у розкритті вбивства дещо насторожує, адже враховуючи плівки Мельниченка, на думку газети, у справі Гонгадзе набагато більше фігурантів та можливих замовників, зокрема, екс-президент Леонід Кучма та спікер парламенту Володимир Литвин. До того ж олії у вогонь підливає нещодавне зникнення харківського журналіста Василя Климентьєва, який займався активним розслідуванням справ про корупцію — те чим свого часу займався Гонгадзе.
"Не дивлячись на велику кількість нюансів щодо справи Гонгадзе та можливих її винуватців, шансів на відновлення справи практично немає. Президент Янукович, який в минулому обіймав посаду прем’єр-міністра при правлінні Кучми, поспішає закрити справу, зокрема, для того аби мати можливість заявити своїм європейським партнерам, що українське правосуддя розкрило скандальний злочин", — наголошує «Le Monde».
 

Нарешті британське видання «The Guardian» відзначає, що справа зниклого без вісті харківського журналіста Володимира Климентьєва, речі якого були знайдені у гумовому човні на одному із водосховищ, загострює побоювання преси щодо обмеження новою владою свободи слова та переслідування журналістів. "Климентьєв, який є головним редактором відомого своїми скандальними публікаціями про корумпованих чиновників харківського видання "Новий стиль", незадовго до свого зникнення готував матеріал про домівки чотирьох високопоставлених чиновників, в тому числі одного із співробітників спецслужб і вирушив на Печеніжське водосховище. Там він сфотографував віллу регіонального чиновника після чого зник без вісті", — зазначається у публікації.

Видання вважає, що попри те, що розслідування вже розпочалося і Климентьєва вважають мертвим, навряд чи в цій справі будуть покарані винуватці: справою журналіста займається харківська прокуратура, яку він сам неодноразово критикував за корумпованість та необ’єктивність. "Для української преси справа Климентьєва — новий символ обмеження в країні свободи слова та введення цензури, — наголошує «The Guardian».

Ще одного аспекту демократії в Україні торкається газета «Financial Times Deutschland» Вона вважає, що в Україні відкрито полювальний сезон на опозицію: все більше представників опозиційного табору та соратників Тимошенко потрапляють під слідство.
"Вже протягом декількох місяців нова влада активно намагається зіпсувати життя опозиції, то відкриваючи кримінальні справи проти екс-міністра фінансів Данилишина та екс заступника голови «Нафтобазу» Діденка, то викликаючи на допит близького соратника Тимошенко та колишнього віце-прем’єр міністра Турчинова", — йдеться у публікації. На думку газети, в Україні, враховуючи корумпованість судової системи, неважко знайти щось проти будь-кого, особливо, якщо це стосується представників опозиції.

Журналісти із американської «The Wall Street Journal»  писали про те, що Юлія Тимошенко не задоволена реакцією Заходу на дії Віктора Янукович. "Лідер української опозиції заявила, що Захід закриває очі на авторитаризм в Україні, придушення Президентом Януковичем опозиції, засобів масової інформації та демократії в цілому, що є не допустимим. Адже Україна хіба не єдина держава в СНД, яка є ліберальною", — зазначає газета.
Видання наводить думку Юлії Тимошенко, яка вважає, що в Україні вже зрослися воєдино три гілки влади, панує атмосфера напруженості, жорстокості та стабільність цвинтаря. Саме тому Європа має негайно розглянути стан справ в країні і змусити Януковича та його команду відновити свободу слова та дотримуватися Конституції.

Тему наступу на опозицію це ж видання «The Wall Street Journal» продовжило в іншій статті , в якій зазначає, що в Україні не припиняють допитувати представників опозиції. "Екс-голову СБУ та віце прем’єр-міністра в уряді Юлії Тимошенко Олександра Турчинова викликали на допит як свідка у справі перевищення посадових повноважень. Не дивлячись на те, що Олександр Турчинов достатньо спокійно поставився до необхідності відвідати Службу безпеки, прихильники Тимошенко розцінюють його допит як подальший крок у кампанії переслідування Віктором Януковичем та його командою представників преси іопозиції ", — пише видання та додає, що кримінальні справи ведуться вже, як мінімум, проти 5 прихильників Тимошенко.
 

Газета також зазначає, що, попри те, що останнім часом заяви по утиски опозиції та введення цензури лунають достатньо часто, представники влади переконують, що розслідування є частиною комплексу рішучих заходів по боротьбі із корупцією, а опозиція використовує ситуацію для привернення суспільної уваги та підвищення рейтингів.
 

Читайте также по теме