ГолосUA
15:18 03/08/2009

На захоплене піратами судно з українцями доставили викуп

Німецький контейнеровоз Hansa Stavanger, захоплений сомалійськими піратами 4 квітня, близький до звільнення. На судно, серед членів екіпажу якого двоє українців, вже доставили викуп.

Сума викупу перевищує 2,7 мільйона доларів. Пірати підвищили вимоги в останню хвилину, в неділю.

Hansa Stavanger був захоплений піратами у водах між Кенією і Сейшельськими островами, приблизно в 400 морських милях від порту Кісмайо на півдні Сомалі.

Hansa Stavanger став першим контейнеровозом, захопленим піратами. На борту — контейнери з товарами азіатського виробництва, вартістю в десятки мільйонів доларів. Майже одразу після захоплення до контейнеровоза підійшов німецький фрегат, і з тих пір він постійно чергує поблизу судна.

В екіпажі контейнеровоза — два українські моряки, троє росіян, п’ять громадян Німеччини (у тому числі — капітан) та 14 філіппінців. Обидва українці — 37-річний третій помічник В’ячеслав Гніденко і 28-річний моторист Євген Шаповалов — одесити.

Останнім часом ситуація на борту істотно загострилася. Морякам захопленого судна пірати влаштували імітацію розправ, над ними всіляко знущалися і морили голодом. Практично всі члени команди серйозно хворі і перебувають на межі нервового зриву.

Нагадаємо, окрім Hansa Stavanger наразі в полоні у сомалійскіх корсарів продовжують знаходитися 24 українці на судні Ariana.

Слід зазначити, що влада Сомалі не може впоратися з проблемою піратства через громадянську війну в країні, що триває вже більше 15 років. За даними ООН, у 2008 році біля берегів Сомалі було зареєстровано 120 нападів морських розбійників на торгівельні судна.

За матеріалами “Совфрахт”

 

Читайте также по теме