ГолосUA
16:00 11/01/2010

Набрали чинності нові правила подачі заявок на використання повітряного простору України

З 1 січня 2010 року в Україні введено в дію нову Інструкцію зі складання заявок на використання повітряного простору під час планування проведення відповідного виду діяльності.

Ця інструкція розроблена на виконання пункту 59 Положення про використання повітряного простору України. Уніфікований для всіх користувачів формат таких заявок відповідає базовим принципам Європейської концепції гнучкого використання повітряного простору, повідомила прес-служба Міністерства транспорту та зв’язку України.

Інструкція визначає правила формування і терміни подання заявок на використання як українського, так і міжнародного повітряного простору, що перебуває під відповідальністю України під час планування певного виду діяльності. Подання заявок на використання повітряного простору, а не заявок на польоти, що регулюються окремими правилами, — принципова відмінність, яка сприятиме впорядкуванню нормативного забезпечення організації повітряного простору та підвищенню безпеки повітряного руху.

“З використанням повітряного простору пов’язані не лише всі види польотів, а й багато інших видів діяльності: наприклад, вибухові роботи у гірничо-видобувній промисловості, стрільби та пуски ракет на військових полігонах, а також запуск метеозондів і підйом непілотованих аеростатів метеорологами тощо. Здійснення усіх цих видів робіт може впливати на безпеку повітряного руху, а, отже, потребує координації, надання відповідних дозволів та контролю уповноваженими органами”, — йдеться у повідомленні прес-служби.

В Україні головними органами, відповідальними за прийом і обробку заявок та надання дозволів на використання повітряного простору, є уповноважені підрозділи Об’єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху (Украеророцентр та районні диспетчерські центри), які входять до складу Украероруху.

“Серед основних переваг нововведення — чітка формалізація заявок, що дозволяє автоматизувати процес планування використання повітряного простору. Для цього було модернізовано автоматизовану систему «АС-ЦЕНТР», впроваджену в Украерорусі ще у 2003 році. Таким чином, значно спроститься процедура обробки заявок і підвищиться ефективність використання повітряного простору та безпека повітряного руху”, — повідомила прес-служба

Довідка: Інструкція зі складання заявок на використання повітряного простору під час планування проведення відповідного виду діяльності, розроблена фахівцями Украероруху, затверджена спільним наказом Міністра оборони України та Міністра транспорту та зв’язку України 14.10.2009 №518/1063 і зареєстрована в Міністерстві юстиції України 17.11.2009.

 

Читайте также по теме