ГолосUA
08:42 12/01/2010

“Нафтогаз” хоче взяти $4 млрд кредиту

“Нафтогаз України” змушений взяти кредит у $4 млрд.. Таким чином його заборгованість стане рекордною за увесь час існування компанії — $11 млрд.. На такий крок компанія піде через неплатежі населення і теплокомуненерго.

Як повідомив 11 січня уповноважений Президента з енергетичних питань Богдан Соколовський, в 2009 році «Нафтогаз» узяв кредити на $3 млрд. і ще $4 млрд. має намір залучити цього року.

«З $6 млрд., які пішли цього року на розрахунки з Росією за газ, 3 млрд. було залучено у вигляді позик Міжнародного валютного фонду та українських банків. У поточному році з $10 млрд., необхідних для розрахунків з Росією, ми будемо змушені залучити у вигляді кредитів ще $4 млрд.», — заявив Б. Соколовський.

Таким чином, до кінця року, за його даними, обсяг кредиторської заборгованості монополії може досягти $11 млрд. (з урахуванням кредиторської заборгованості на початок 2009 року), що становитиме рекордну суму за весь час існування компанії. Б. Соколовський пояснив такий високий обсяг заборгованості «Нафтогазу» низьким рівнем розрахунків населення і теплокомуненерго (ТКЕ) за спожитий газ, а також високим податковим навантаженням на НАК.

У прес-службі «Нафтогазу» коментувати заяви Б. Соколовського відмовилися. Проте джерело в компанії підтвердило, що наведені ним цифри «можуть виявитися коректними». «Дійсно, кредиторська заборгованість може становити зазначену суму, але я б не драматизував ситуацію. У нас цього року в підземних сховищах газу є значні запаси, куплені за низькою ціною. Ми зможемо за рахунок їх продажу одержати додатковий прибуток і погасити частину кредиторської заборгованості. Головне, щоб були підвищені ціни на газ для промисловості, населення і ТКЕ», — сказав співрозмовник.

Він також наголосив, що велика частина заборгованості НАК – перед банками, контрольованими державою, які видавали компанії кредити на тривалий термін і на пільгових умовах. У I кварталі 2010 року ціна газу для українських промислових підприємств залишилася на рівні 2009 року, проте вже в II кварталі уряд обіцяє їх збільшити. Національна комісія регулювання електроенергетики також ухвалила рішення про збільшення на 20% ціни газу для населення і теплокомуненерго, проте це рішення в судовому порядку заблокував Національний форум профспілок.

За матеріалами “Комерсант-Україна”.

 

Читайте также по теме