ГолосUA
07:30 23/04/2010

«Нафтогаз» може вимагати від «Газпрому» знижок до 2042-го року

«Нафтогаз» після 2019 може вимагати від «Газпрому» збереження знижок.

На думку західних дипломатів, «договори підписані на не найкращих для України умовах, але в ситуації, що склалася, коли Києву потрібно було переглянути газові контракти від 2009 року, їх не можна назвати провальними». В офіційних заявах дипломати декларують принцип невтручання.

Новий флотський договор являє собою невеликий документ (обсягом півтори сторінки), що складається з трьох статей та преамбули. У першій статті міститься норма про продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ до 28 травня 2042, в третій — норма про необхідність ратифікації угоди парламентами обох країн, а найбільша за обсягом друга стаття затверджує фінансові питання оренди і знижку на газ: $100 — при контрактній ціні $333 і вище за тисячу кубометрів, 30% — при ціні нижче $333.

За перебування ЧФ у Севастополі РФ буде виплачувати грошима $100 млн. на рік. Крім того, в рахунок оренди формально будуть включені кошти в розмірі знижки на газ, наданої Україні раніше, хоча фактично цей платіж здійснюватися не буде. Така складна система взаємозаліків необхідна для того, щоб убезпечити Росію від можливої денонсації Україною флотського договору в майбутньому. Якщо Київ зважиться на це до 2042 року, у нього автоматично з’явиться держборг у розмірі накопиченої знижки на газ.

У документі також йдеться, що віртуальне боргове навантаження України, списане за оренду флоту, виникає «за рахунок зниження ціни (природного газу — ред .)… встановленої чинним контрактом НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром». Точна назва, номер або дату підписання згаданого газового договору документ не містить, хоча інші угоди, посилання на які є в тексті, наведено з усіма необхідними реквізитами. Формулювання «договір, що діє на момент підписання даної угоди» або «… на момент ратифікації …» також відсутні.

Таким чином, у 2019 році українська влада має право вимагати, щоб знижка в розмірі $100 або 30% від вартості газу поширювалася на всі наступні угоди «Газпрому» і «Нафтогазу» до 2042 року. А якщо Москва не погодиться, Київ отримає юридичні підстави для денонсації договору від 21 квітня, звинувативши Росію в його порушенні.

Договір про продовження оренди баз ЧФ РФ продовжує також дію низки міжурядових угод про параметри поділу Чорноморського флоту СРСР, не вносячи в них змін. На практиці це означає, що до складу ЧФ РФ можуть входити лише ті кораблі, які знаходяться в ньому з 1997 року. Для відновлення техніки флоту Україна і Росія повинні будуть підписати додаткові документи.

За матеріалами: Комерсант-Україна

 

Читайте также по теме