ГолосUA
08:17 11/08/2009

«Нафтогаз» перегляне газові контракти на 2010 рік

Україна взяла на себе ряд зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом, що вимагають перегляду газових контрактів з Росією.

Зокрема, ціна газу в 2010 році не повинна підвищитися більше, ніж на 17%, а ставка за транзит територією України має зрости на 35%. При цьому в «Нафтогазі України» наступного року розраховують закупити не 41 млрд. куб. м. газу, як це передбачено контрактом, а всього 35 млрд. куб. м.  

В «Газпромі» ці плани називають «занадто оптимістичними». Проте експерти припускають, що російська сторона все ж піде на поступки.

У наданих «Нафтогазом» місії МВФ в Україні прогнозних показниках консолідованих доходів і витрат на 2010 рік запропонована середня ціна на імпортний газ складає $275 за тисячу кубометрів. Це на 17% вище, ніж у поточному році. Ставка за транзит територією України повинна складати $2,65 за тисячу кубометрів на 100 км, або на 35%.  

«Це максимум того, що ми хочемо отримати від «Газпрому» під час переговорів про умови постачання палива в наступному році», — пояснило джерело в Міністерстві палива та енергетики.

Натомість, в «Газпромі» позицію української сторони не коментують. Проте, за словами високопоставленого джерела в компанії, позиція України «занадто оптимістична».

«Ставка на транзит $2,65 за тисячу кубометрів на 100 км — дуже багато. В ідеалі ми сподіваємося на симетричне підвищення ставок на транзит і цін на газ», — зазначив співрозмовник.

 За матеріалами: «Коммерсант-Украина» /> .

 

Читайте также по теме