ГолосUA
12:16 01/01/2009

«Нафтогаз України» гарантує безперебійний транзит російського газу до Європи винятково в обсягах існуючих домовленостей

Компанія«Нафтогаз України» підтверджує припинення російським «Газпромом» постачання імпортного газу на територію України.

Про це повідомив прес-центр української газової компанії.

За його даними, повністю газопостачання перекрито на ГВС "Сохрановка" і частково на ГВС "Суджа" та "Валуйки". Для забезпечення внутрішніх потреб зараз проводиться підйом газу з підземних газосховищ в обсязі 200 млн. куб. метрів на добу та використовується газ власного видобутку в обсязі 58 млн. куб. метрів на добу. Всі споживачі України повністю забезпечені.

При цьому «Нафтогаз України» звернув увагу на виконанні всіх фінансових зобов’язань перед «Газпромом». Компанія у повному обсязі переказала афільованій з «Газпромом» компанії «РосУкрЕнерго» кошти за газ, спожитий протягом 2008 року. Таким чином на початок 2009 року «Нафтогаз України» не має заборгованості перед контрагентами, наголошується у повідомленні прес-центру. 

Водночас «Нафтогаз України» знову заявив, що гарантує безперебійний та безаварійний транзит російського газу європейським споживачам винятково в обсягах існуючих домовленостей, що виходять з предконтрактного переговорного процесу. Водночас, відсутність додаткової угоди щодо транспортування російського газу територією України не дозволяє компанії визначити умови розрахунків за послуги з транзиту;  провести митне декларування обсягів транзиту з країнами-імпортерами і гарантувати синхронну роботугазотранспортних систем України, Росії та країн ЄС.

Водночас,«Нафтогаз України» вважає, що виходячи з домовленостей Президентів України та Росії та Меморандуму між урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України про співпрацю в газовій сфері від 2 жовтня 2008 р. на початок 2009 року, ставка транзиту по території України має носити обґрунтований економічний характер та мати кореляцію із загальноєвропейським рівнем, а ціна на російський природний газ для України має формуватися виходячи з міждержавних домовленостей та світової кон’юнктури цін на енергоносії.

Компанія «Нафтогаз України» підтвердила, що налаштованана продовження переговорів з «Газпромом» у конструктивному руслі для вирішення зазначених питань. 

  />  

 

Читайте также по теме