ГолосUA
15:53 23/01/2009

«Нафтогаз України» спровокував ослаблення гривні на міжбанку — НБУ

Ослаблення гривні в п’ятницю спровокував неузгоджений із центральним банком вихід на міжбанківський валютний ринок НАК "Нафтогаз України" із закупівлею валюти за завищеним курсом. />  

Про це повідомив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький, передав Finance.ua.
 

"Сьогодні усереднений курс на міжбанку був би меншим, ніж учора, якби "Нафтогаз" не вийшов на ринок з купівлею валюти за завищеним курсом. "Нафтогаз" купив відносно невеликий обсяг – $15 млн, але неграмотною (курсовою) поведінкою зірвав ринок", – сказав він.
 

За словами В.Литвицького, середньозважений курс по всіх операціях з доларом на міжбанку (включаючи операції НБУ) 22 січня склав 7,80 грн/$1, а "Нафтогаз України" 23 січня заявив курс купівлі валюти на рівні суттєво вищому — 8 грн/$1.
 

Керівник групи радників голови НБУ також повідомив, що дана державна компанія не зверталася до Нацбанку щодо необхідності придбання валюти, а також не направила заявку на валютний аукціон, який проводив НБУ в п’ятницю.
 

Разом з тим, за його словами, певне ослаблення гривні є підтвердженням незалежності курсової політики Нацбанку від графіка роботи в Україні місії Міжнародного валютного фонду.
 

Як повідомлялося, ринковий курс гривні на міжбанківському валютному ринку в п’ятницю за підсумками першої половини дня знизився до 8,10 грн/$1 з 7,85 грн/$1 за підсумками торгів у четвер. У цілому за 2009 рік ринковий курс гривні на міжбанку знизився на 0,62% (з 8,05 грн/$1) – до 8,10 грн/$1. Офіційний курс гривні в 2009 році втримується на рівні 7,7 грн/$1.

 

Читайте также по теме