ГолосUA
06:44 24/12/2008

“Нафтогаз України” заявляє, що не має жодних заборгованостей перед “РосУкрЕнерго”

Національна акціонерна компанія (НАК) “Нафтогаз України” вважає, що заяви щодо наявності простроченої заборгованості компанії перед постачальником імпортованого газу в Україну компанією “РосУкрЕнерго” АГ є некоректними, такими, що не відповідають дійсності та істотно перешкоджають переговорному процесу між НАК “Нафтогаз України” та ВАТ “Газпром” щодо укладання контрактів на постачання природного газу в Україну та транзит газу ВАТ “Газпром” Європейським споживачам у 2009 році.

Про це Голос.UA заявили у прес-службі компанії.

Зокрема, зазначають у прес-службі, НАК “Нафтогаз України” розраховується за спожитий імпортований газ з компанією “РосУкрЕнерго” АГ, яка, в свою чергу, перераховує кошти 100% дочірній компанії ВАТ “Газпром” – “Газпром експорт”.

Таким чином, кінцевим отримувачем грошових коштів від НАК “Нафтогаз України” за імпортований газ є “Газпром”. Виходячи з певних ускладнень у розрахунках, що виникли внаслідок значного негативного впливу фінансової кризи, між головою правління НАК “Нафтогаз України” Олегом Дубиною та головою правління ВАТ “Газпром” Олексієм Міллером було досягнуто домовленість про оплату газу, який імпортується в Україну, до кінця місяця наступного за місяцем поставки.

Таким чином, НАК “Нафтогаз України” повністю виконала свої фінансові зобов’язання щодо оплати імпортованого газу з січня до жовтня місяця поточного року включно.

На даний час проходять поточні розрахунки за газ отриманий у листопаді 2008 року, наголошують у прес-службі.

Стосовно заяв представників компанії “РосУкрЕнерго” АГ щодо нарахування штрафних санкцій та пені за так званий “прострочений борг”, НАК «Нафтогаз України» офіційно заявляє, що дані фінансові зобов’язання можуть обговорюватись тільки після завершення дії контракту, оформлення актів звірки та, можливо, проведення претензійної роботи. Тому, намагання представити штрафи та пені як існуючу заборгованість Компанії є такими, що не відповідають дійсності.

Окрім того, НАК “Нафтогаз України” неодноразово звертала увагу компанії “РосУкрЕнерго” АГ на системні порушення з її боку термінів розрахунків за надані послуги з транзиту природного газу по території України, його зберігання та відбору з підземних сховищ компанії.

НАК “Нафтогаз України вимагає сумлінного виконання умов контракту з боку “РосУкрЕнерго” АГ.

НАК “Нафтогаз України” вкотре звертається з вимогою не нагнітати ситуацію навколо переговорного процесу між НАК “Нафтогаз України” та ВАТ “Газпром” та не переводити суто економічні відносини господарюючих суб’єктів у політичну площину.

Читайте также по теме