ГолосUA
08:13 30/04/2010

«Нафтогазмережі» залишилися без ліцензії на постачання газу

НКРЕ анулювала ліцензію на постачання природного газу за нерегульованим тарифом дочірнього підприємства НАК "Нафтогаз України" — "Нафтогазмережі". Ліцензію анульовано з 1 травня. "Нафтогазмережі" самі звернулися до НКРЕ з таким проханням, оскільки 13 квітня заступник міністра палива і енергетики Володимир Макуха підписав наказ про ліквідацію компанії до 1 грудня, повідомив прес-секретар "Нафтогазмереж" Сергій Мілютін.

В червні минулого року Кабмін своєю постановою передав "Нафтогазмережам" газорозподільні мережі 42 регіональних газопостачальних компаній. А в листопаді колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що якщо до 1 грудня компанії не виплатять борги перед "Нафтогазом", то їх позбавлять ліцензій на постачання газу промисловим підприємствам. Наприкінці листопада НКРЕ позбавила ліцензії першу з них — "Вінницягаз", передавши її філії "Нафтогазмережам".

В прес-службі НАК "Нафтогаз України" і Мінпаленерго коментувати ліквідацію "Нафтогазмереж" не стали. Як повідомило високопоставлене джерело Ъ в Мінпаленерго, створення "Нафтогазмереж" призвело до зниження рівня оплати газу і проблем з безпекою обслуговування газових мереж: "У Вінниці, де "Нафтогазмережі" забрали собі ліцензію на обслуговування абонентів, до березня частина споживачів платила їм, а частина — ‘Вінницягазу’. Але більше 40% вирішили взагалі нікому не платити, через що оплата впала до рекордно низького рівня". Крім того, страждала і безпека обслуговування мереж, оскільки на один виклик в службу газу "104" приїжджали дві машини — від "Вінницягазу" і "Нафтогазмереж", що призводило до непорозумінь між "конкуруючими фірмами".

Втім, член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима нагадує, що міністр палива і енергетики Юрій Бойко — творець "Нафтогазмереж". "У 2006 році компанія називалася ‘Укргазмережі. Вона створювалася для того, щоб добитися підвищення розрахунків за газ і отримати контроль над окремими облгазами структур, близьких до Дмитра Фірташа", — розповідає пан Гудима. "Фактично Юлії Тимошенко просто не вистачило часу, аби остаточно прибрати з ринку ‘Вінницягаз’. Якби вона стала президентом, в держави був би шанс отримати повний контроль над розподільними мережами вже в червні", — вважає Максим Шєїн з ІК "Брокеркредитсервіс".

"Сьогодні, коли Дмитро Фірташ контролює український роздрібний ринок газу, в компанії "Нафтогазмережі" немає потреби. Тому значні преференції надано облгазам", — говорить Олександр Гудима. Так, з 1 травня НКРЕ підвищила для облгазів тарифи. Їм також можуть дозволити поставляти газ промисловим споживачам: для цього вже є відповідне доручення Кабміну.

За матеріалами: Коммерсант-Украина

 

Читайте также по теме